Hulinský porazil Dienstbiera a dál povede pražskou ČSSD

Praha – Petr Hulinský i nadále povede pražskou ČSSD, v tajné volbě získal 104 hlasů, jeho konkurenta Jiřího Dienstbiera ml. pak podpořilo 48 delegátů. Hulinského vítězství není překvapením, ohrozit ho mohl zřejmě jen náměstek primátora Karel Březina, který také získal nominaci na předsedu, ještě před volbou ale odstoupil. Hlasování o předsedovi bylo i hlasováním o velké koalici na pražském magistrátu, tu Dienstbier ostře krizitoval, naopak Hulinský účast sociálních demokratů v koalici hájil.

„Je to velmi zavazující. Výsledek 70 procent ke 30 je zhruba takový, jako byl na krajské konferenci. Já neříkám, jestli někdo vyhrál o pět, deset procent. Pro mne je důležité, že budeme dál prosazovat program v pražské koalici,“ řekl po svém zvolení Hulinský novinářům. Výsledek povolebních vyjednávání v metropoli vidí jako zásadní úspěch. „Nikdy předtím, i když jsme už byli v koalicích, jsme nedokázali tak zásadním způsobem prosadit svůj volební program,“ stojí v jeho zprávě pro delegáty konference.   

I Dienstbier ale považuje výsledek dnešního hlasování za uspokojivý. „Myslím si, že je to velmi dobrý výsledek, 30 procent delegátů sdílí můj názor na to, jak by se měla chovat sociální demokracie do budoucna, a je to slušný základ i pro nějakou budoucí debatu uvnitř pražské organizace,“ uvedl s tím, že prohru čekal.

Živý vstup Daniela Takáče (zdroj: ČT24)

Sobotka Dienstbiera ocenil, tím ale jeho podpora skončila

Už před volbou byl favoritem Hulinský. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka sice ocenil Dientsbiera za jeho pevné postoje, veřejně ho ale podpořit nechtěl. „Jiří Dienstbier by určitě zvládl funkci ve vedení pražské organizace, stejně jako by ji zvládli i jiní kandidáti. Já nechci z pozice úřadujícího předsedy do voleb nějakým způsobem zasahovat,“ konstatoval lídr ČSSD.

Delegáti už zvolili také místopředsedy pražské ČSSD, stali se jimi náměstek primátora Karel Březina, místostarosta Prahy 4 Jiří Bodenlos, místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek, místostarostka Prahy 10 Radmila Kleslová a Michaela
Marksová-Tominová.

Praha podpoří v březnové volbě hejtmana Haška

Odpoledne hlasovali delegáti krajské konference také o tom, koho podpoří na březnovém sjezdu ve volbě předsedy strany. Oba kandidáti vystoupili na uzavřeném jednání s projevem. Následně získal jihomoravský hejtman a šéf asociace krajů Michal Hašek 97 hlasů, jeho konkurent a úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka pak 50 hlasů.

Hašek poděkoval delegátům konference za podporu. Sociální demokracie by podle jeho názoru měla odejít ze sjezdu posílena. „Pokud budu zvolen předsedou, budu chtít, aby byl Bohuslav Sobotka ve vedení,“ uvedl Hašek, který se Sobotkou svádí o podporu souboj od léta, kdy odstoupil z čela ČSSD Jiří Paroubek.

Sobotka před novináři přiznal, že byl překvapen, že se v Praze hlasovalo o podpoře kandidáta na předsedu veřejně. „Na krajských konferencích se obvykle hlasuje tajně. Předpokládám, že na dalších krajských konferencích už se bude hlasovat tak, jak je v ČSSD zvykem,“ uvedl s tím, že rozhodnutí Prahy respektuje, nicméně o důvěru delegátů, aby byl zvolen předsedou, se bude ucházet dál. Podle Hulinského šlo v Praze o nominaci, nikoli o volbu, přičemž o nominacích se běžně hlasuje veřejně.

Účastníci konference drželi minutu ticha za zesnulého senátora Jiřího Dienstbiera, který byl členem horní komory parlamentu za ČSSD. Kvůli úmrtí svého otce také jednání předčasně opustil Jiří Dienstbier ml.

Vydáno pod