Evropské peníze mají pomoci přilákat zpět z ciziny české vědce

Praha - Vláda láká české vědce z ciziny zpátky domů. Do programu Návrat chce v příštích osmi letech investovat půl miliardy korun. Vědci tak dostanou peníze na výzkum a možnost sestavit si svůj vlastní tým. Informovaly o tom Lidové noviny. Z peněz Evropské unie se v Česku staví desítky nových výzkumných center, v příštích letech nabídne na tisíc pracovních míst. Vědci již dlouhodobě utíkají za vyššími výdělky a lepším vybavením jinam. Situaci by tak měl tento chystaný dotační program změnit.

V rámci projektu by se doma mělo povést vytvořit podmínky srovnatelné s cizinou. Odborníci nicméně souhlasí s tím, že by vědci do ciziny na zkušenou jezdit měli, protože tam získají potřebné zkušenosti. Podle virologa Jana Svobody to má však háček: „Oni neodejdou na rok či dva, ale na deset nebo rovnou dvacet let. A často se vrátí až na důchod.“

Z grantů by si vědci mohli platit nejen vlastní výzkum, ale celý tým. O peníze mohou žádat vědci, kteří se vrací ze zahraničí, kde strávili minimálně tři roky. Jana Hakenová z ministerstva školství potvrdila, že každý pěti až sedmičlenný tým dostane přes tři miliony korun ročně: „Výše mzdy se bude odvíjet od obecně platných předpisů a vnitřních předpisů výzkumné instituce, na kterou vědec zamíří.“ Podobný dotační program už spustilo Jihomoravské inovační centrum. Ti nejzkušenější mají plat kolem 70 tisíc, mladí vědci polovinu.

Vláda láká české vědce z ciziny (zdroj: ČT24)

První soutěž vyhlásí ministerstvo už letos, do roku 2019 rozdělí mezi vědce 465 milionů korun. Měl by se mimo jiné i prolomit stav, kdy vědci po návratu ze zahraničí doma neúspěšně žádají o granty a větší šanci mají lidé zaběhnutí v systému.