Paroubek bude zřejmě kandidovat za národní socialisty

Praha – Jiří Paroubek zřejmě opustí ČSSD, aby vzápětí vstoupil do České strany národně socialistické 2005 (ČSNS). Bývalý premiér si podle dnešního vydání Hospodářských novin už nechává zpracovat průzkum veřejného mínění, jaký ohlas by měl jeho odchod mezi voliči. Předseda ČSNS Karel Janko připustil, že expředseda ČSSD by mohl za jeho stranu kandidovat příští rok na post hejtmana Ústeckého kraje. Paroubek nechtěl věc komentovat.

Podle Janka zatím Paroubek posuzuje stranický program a doplňuje ho. O údajném přestupu by však měl rozhodnout především výsledek daného průzkumu. Rozhodnutí se očekává letos na podzim. Paroubek a národní socialisté by rádi kandidovali příští rok v krajských volbách.

Karel Janko, předseda ČSNS 2005:

„Logická volba, jak si životaschopnost našeho spojení vyzkoušet, by byl Ústecký kraj. Jednak tam má Paroubek dobrou pozici, jednak je tam dost sociálních demokratů, kteří by se k nám mohli přidat.“

Údajně klíčovou postavou v Paroubkově koketování s ČSNS je jeho stranický kolega a šéf teplické ČSSD Petr Benda. Právě on totiž po odchodu Paroubka z čela ČSSD ztrácí ve straně pozici, a tak by mohl ČSNS sehnat nejen voliče z řad nespokojených sociálních demokratů, ale také peníze. Především na nich bude úspěch projektu záviset.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už dříve prohlásil, že kdyby jeho předchůdce ČSSD opustil, měl by se vzdát i mandátu poslance.

ČSNS 2005 má několik set členů, zakládá nové regionální organizace a přijímá další členy. Její představitelé už dříve řekli, že kdyby se podařilo nynější vládě vyslovit nedůvěru, je strana připravena jít do případných předčasných sněmovních voleb.

Česká strana národně socialistická 2005

je česká politická strana založená v prosinci roku 2005 členy České strany národně sociální poté, co se ČSNS ocitla v konkurzu. Její původní název při registraci v prosinci 2005 zněl Česká strana národně sociální 2005. Dne 4. března 2006 se strana na ustavujícím sjezdu přejmenovala na svůj nynější název.

Strana se hlásí k historii České strany národně sociální, vzniklé v roce 1897. Hlásí se rovněž k její nástupkyni Československé straně národně socialistické, jejíž členkou byla JUDr. Milada Horáková, popravená v politickém procesu komunisty.

zdroj: wikipedia.org

Karel Janko
Zdroj: ČT24