Jedenáct lidí má zájem stát se policejním prezidentem

Praha – Do výběrového řízení na policejního prezidenta se přihlásilo jedenáct lidí. Minimálně pět přihlášených ovšem nesplňuje potřebné podmínky. Čas pro podání přihlášek vypršel dnes v 16:00, nyní čeká zájemce o post šéfa policie série rozhovorů a psychologických testů. Ministr vnitra Radek John (VV) původně počítal s tím, že o obsazení funkce bude jasno do 15. ledna, dnes ovšem připustil, že je možné termín prodloužit.

„Bylo doručeno jedenáct přihlášek. Personální odbor teď posuzuje, kolik z přihlášených má kvalifikační požadavky,“ uvedl ministr vnitra Radek John pro ČT24. Kandidáti, kteří splní podmínky, následně absolvují mj. psychologické testy a rozhovor v cizím jazyce.

Nejdiskutovanějšími kandidáty je stávající náměstek ministra vnitra Viktor Čech podporovaný Věcmi veřejnými a náměstek policejního prezidenta pro vnější službu Ivan Bílek s podporou ODS. Podle serverů Lidovky.cz a Euro.cz se do tendru přihlásil i šéf pražské policie Martin Červíček, náměstek šéfa jihomoravské policie Petr Lessy a ředitel policie Ústeckého kraje Jiří Vorálek.

Rozhovor s Radkem Johnem (zdroj: ČT24)

Podle Johna je možné, že nástupce Oldřicha Martinů nebude znám do poloviny ledna, jak původně předpokládal. „Ve chvíli, kdy by se zjistilo, že policejního prezidenta nelze vybrat tak rychle, jsme schopni to prodloužit, aby komise měla možnost posoudit výsledky, které dělá jednak psychologické pracoviště ministerstva vnitra a jednak pedagogové z vysokých škol,“ uvedl šéf vnitra John.

Radek John:

„To, že vybíráme policejního prezidenta výběrovým řízením, je to nejtransparentnější. Já si neumím představit, že by někdo trval na tom, že se bude vybírat uzavřeně a kuloárním jednáním, když je možné to udělat transparentně a otevřeně. Je to nový prvek, v nové politice a v nové době.“

Hledání prezidenta vyhrotil spor o kočkopsa

Výběr nového policejního prezidenta provázejí spory Johna s premiérem Petrem Nečasem (ODS), který by měl šéfa policie odsouhlasit. Podle premiérových výroků je totiž stávající podoba výběru šéfa policie kočkopes a podmínky řízení působí dojmem, že jsou šité na míru konkrétnímu uchazeči.

Nečas vytýká i to, že řízení odporuje zákonu o služebním poměru, podle nějž mají přednost bezprostřední podřízení prezidenta. John s tím však nesouhlasí: „Neodporuje služebnímu zákonu, protože tam je poradní komise, která umožní ministru vnitra posoudit kandidáta (bezprostředního podřízeného), který žádá o převedení na volné služební místo policejního prezidenta. A pak je výběrová komise, jejímž úkolem je posoudit vhodnost účastníků výběrového řízení.“

Radek John dnes proto oznámil, že se s Nečasem sejde v úterý a bude s ním na toto téma dále jednat.