Pražský magistrát opustí nejmocnější úředníci

Praha - Rada hlavního města Prahy dnes na svém zasedání rozhodla, co dál s vlivnými úředníky, kteří se nechtějí vzdát svých funkcí. Šéf odboru městského investora Jiří Toman nakonec odchází sám. Bořek Votava, který je zodpovědný za územní plán, byl odvolán. Post ředitele odboru obchodních aktivit Petra Ďurici zanikne. Rada dnes zároveň rozhodla, že některé magistrátní odbory sloučí a sníží počet zástupců ředitele magistrátu. Celkem tak z radnice odejde 25 lidí, z toho 8 ředitelů odborů. Nový primátor Bohuslav Svoboda se snažil dojednat odchod úředníků ještě před Novým rokem. V prosinci to vypadalo, že se s nimi dohodne a odejdou na konci února sami. Nikdo ale funkci opustit nechtěl.

Trojice úředníků byla spojována s některými pražskými kauzami, spekulovalo se také o jejich napojení na lobbistu Romana Janouška. Zejména o Tomanovi a Ďuricovi se už dříve mluvilo jako o nejmocnějších mužích radnice. Toman šéfuje odboru, který rozhoduje o největších městských zakázkách. Stará se například o výstavbu tunelového komplexu Blanka. Ďurica spravoval nemovitosti, které patří městu. Votava měl zase na starosti územní plán. Podle kritiků v některých rozhodnutích podléhal tlaku developerů a podnikatelů.

Nové vedení už dříve avizovalo, že se s Tomanem, Ďuricou a Votavou chce domluvit na jejich odchodu. Svoboda ale měl jen omezené možnosti, jak úředníky k odchodu donutit. Magistrát je může odvolat pouze při naplnění zákonných podmínek, například pokud poruší zákon nebo své povinnosti. Proti výpovědi by se mohli soudně bránit. Vedení města se s nimi proto raději snažilo domluvit na dobrovolném odchodu, to ale nepomohlo.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Pražský magistrát má v současnosti 30 odborů, jejich počet by se měl podle náměstka Karla Březiny (ČSSD) snížit na 26. Z pěti na čtyři bude snížen také počet zástupců ředitele magistrátu. Na vedoucí posty všech odborů, na kterých se chystá reorganizace, i na místa zástupců ředitele magistrátu budou vypsána výběrová řízení. Zároveň budou zrušena některá duplicitní oddělení a sekretariáty, celkem tak odejde asi 25 lidí. Po nástupu nových ředitelů by měly být na jednotlivých odborech udělány audity, což by podle ředitele magistrátu Martina Trnky mohlo přinést další úspory.

Odstupné ve výši čtyř nebo pěti měsíčních platů

Většina vysokých úředníků zřejmě odejde ke konci března. Svou funkci opustí i ředitel odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Jan Kněžínek. Odbor totiž bude zrušen, oddělení bude nově součástí odboru zahraničních vztahů, z oddělení památkové péče vznikne samostatný odbor. Na jeho ředitele pak bude vypsán konkurz. „Tam, kde dochází ke zrušení odboru, končí i mandát ředitele. Někteří třeba obhájí své posty ve výběrovém řízení,“ uvedl Březina. Ti, kteří odejdou kvůli organizačním změnám, dostanou odstupné, podle Trnky ve výši čtyř nebo pěti měsíčních platů.

Přehled některých změn na radnici:

Vydáno pod