Řeky klesají, ale zatím dál platí pohotovost

Praha - Řeky v Plzeňském kraji pokračují v mírném poklesu hladin, stále se drží na prvních a druhých povodňových stupních. Voda nikoho neohrožuje. Hladina rozvodněné Berounky ve Zbečně na Rakovnicku a Berouně také postupně klesá. Na Labi i na Ohři v Ústeckém kraji platí první povodňový stupeň. Ani zde voda žádné domy neohrožuje. Vodohospodáři ale očekávají od noci na čtvrtek další oteplení, které by mělo přinést další tání sněhu a následně i opětovné zvýšení hladin.

Druhé povodňové stupně platí zatím stále na Radbuze ve Lhotě, druhý stupeň má také v Plzni na Bílé Hoře a ve Zbečně Berounka, na níž se tak projevují zvýšené stavy jejích přítoků.

Pohotovost v Berouně vyhlásila v pondělí povodňová komise města. Podle Českého hydrometeorologického ústavu sice zjištěné hodnoty druhému stupni neodpovídaly, podle měření, jež provedli strážníci, ale byly ještě o dva centimetry překonány. „Zatím nic nebudeme odvolávat, čekáme na prognózu,“ uvedla mluvčí radnice Pavla Švédová. Pokud by dnes nepršelo, je podle ní možné, že by se město odpoledne vrátilo k prvnímu povodňovému stupni. V opačném případě by nadále platila pohotovost.

Aktuální stavy na vodních tocích naleznete zde.

V případě silnějšího deště by dokonce ve středu mohl být vyhlášen třetí stupeň, tedy ohrožení. V takové situaci by již v Berouně stavěli mobilní hráze. Zatím to podle Švédové nebylo nutné. Voda se mírně vylila z břehu pouze u autobusového nádraží, ale okolí není bezprostředně ohroženo.

Pohotovost platí i pro obce Nižbor, Hýskov, Tetín, Srbsko, Karlštejn, Zadní a Hlásnou Třebaň i Liteň, na jejímž katastru u řeky Berounky stojí několik chat. Stav řeky v těchto místech kontrolují profesionální hasiči z Berouna a dobrovolní z Králova Dvora. „V místech, kde by se mohla voda z řeky Berounky a Litavky vylít, postavili protipovodňové stěny,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Silnice do Prostředního Žlebu je zavřená

Na Labi i na Ohři v Ústeckém kraji platí první povodňový stupeň. Na dolní tok Labe dorazila voda z víkendového tání, hladinu Ohře naopak zvedá odpouštění přehrad, kterým se vodohospodáři připravují na možné další tání. Jediným omezením je od neděle uzavřená silnice do Prostředního Žlebu na Děčínsku. Ta je uzavřená vždy, když se hladina Labe zvedne na zhruba 4,5 metru. V současnosti Labe na vodočtu v Ústí nad Labem dosahuje 491 centimetrů.