Policie obsadila ČNB, nacvičovala zásah proti teroristům

Praha – V pražské budově České národní banky a v policejním areálu v Úvalech se v úterý večer nacvičoval zásah proti teroristické skupině. Účastnily se ho desítky pražských a středočeských policistů i členů Útvaru rychlého nasazení. Kromě policie se zapojili i zaměstnanci banky a členové bankovní policie. Podle mluvčího Policejního prezidia Jana Melši je cílem akce hlavně ověřit a procvičit postupy policistů ze zásahových jednotek při zákroku proti zvlášť nebezpečným pachatelům.

Policejní cvičení probíhalo hned na dvou místech najednou. Ve 14:00 pronikla do budovy České národní banky fiktivní teroristická skupina, která držela rukojmí a požadovala peníze, autobus, letadlo a padáky. Dvě rukojmí navíc pachatelé drželi i mimo Prahu - ve skladišti v Úvalech. Podle Melši se na scénáři podílela vedle policie i Česká národní banka: „Naší snahou bylo vytvořit co nejreálnější podmínky, které by v praxi mohly nastat.“

O cvičení nikdo z policistů předem nevěděl

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Vše mělo být jako při skutečné operaci. O cvičení proto nikdo z policistů předem nevěděl. Ostré náboje ale tentokrát nahradily speciální cvičné projektily. Do Úval dorazilo čtrnáct mužů ze středočeské zásahové jednotky. Z Prahy jim dával pokyny krizový štáb. Zásah netrval ani patnáct minut a skončil úspěšně. Všichni čtyři teroristé byli mrtví, rukojmí i policisté vyvázli bez zranění.

Speciální cvičení zásahových jednotek se konalo už podruhé. V říjnu loňského roku proběhla obdobná akce v pobočce České národní banky v Ostravě. Policisté se tak snaží lépe připravit na zásah při závažné trestné činnosti. „Abychom mohli adekvátně reagovat na podobné události, ke kterým došlo například v roce 2009 v Praze na Novodvorské, kde bylo potřeba zakročit proti pachateli, který držel v bance rukojmí,“ řekl ČT Melša.

Zásahová jednotka odvádí ředitelku pobočky Komerční banky, která byla držena jako rukojmí.
Zdroj: ČT24