Povodně nebudou, ČHMÚ zmírnil varování

Praha/Liberecko – Počasí bude večer a v noci na pondělí klidnější, než se meteorologové obávali. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zrušil výstrahu před extrémními srážkami a možností záplav, které hrozily především Libereckému kraji. Ačkoli na většině míst v Česku prší, v Libereckém kraji vydatně, bude srážek méně. Řeky tak pravděpodobně zůstanou v korytech. Nadále platí varování před silným nárazovým větrem, který může lámat stromy.

Ačkoli meteorologové zrušili třetí stupeň povodňové aktivity, stále předpokládá, že se hladiny některých řek zvednou. Voda by ale neměla opustit koryta. „V sobotu to vypadalo, že se hladiny zvednou více, ale dnes modely, které počítají průtoky, zjistily, že situace zřejmě tak dramatická nebude,“ vysvětlil zmírnění odhadu meteorolog Jan Šrámek.

Povodňové ohrožení původně vyhlásil ČHMÚ na nedělní odpoledne a pondělní dopoledne pro oblasti kolem řek Smědá, Lužická Nisa a Mandava v Libereckém kraji. Podle nového odhadu spadne během neděle a noci na pondělí v Jizerských horách až 70 milimetrů srážek. Nadále platí druhý stupeň povodňové aktivity – povodňová pohotovost.

Vydatný déšť postihne i další regiony – Karlovarský, Pardubický, Královéhradecký a Ústecký kraj. Ve všech oblastech platí první stupeň povodňové aktivity.

Vážnější nebezpečí než déšť a zvýšené hladiny řek může znamenat silný vítr. V nárazech může dosáhnout v nížinách rychlosti až 20 metrů za sekundu, na horách až 25 metrů za sekundu. Na promáčených svazích mohou pod jeho náporem padat stromy.