Nový americký velvyslanec Eisen se ujme funkce 28. ledna

Praha - Nový americký velvyslanec pro Českou republiku Norman Eisen se ujme funkce 28. ledna, kdy na Hradě prezidentu Václavu Klausovi předá pověřovací listiny. Americký velvyslanec v Praze chybí dva roky, což už v diplomatických kruzích vyvolávalo podiv.

Eisenův mandát bude zatím omezený zřejmě na jeden rok, protože americký prezident Barack Obama ho na sklonku loňského roku jmenoval přímo bez souhlasu Senátu, kde se schválení kandidatury zdržovalo. Senát nyní ale může kandidáta potvrdit a jeho působení ve funkci prodloužit. Česká diplomacie jmenování Eisena uvítala.

Obama do Prahy vysílá jednoho ze svých nejbližších spolupracovníků. Eisen totiž působil jako jeho poradce pro etiku. Nový šéf americké diplomatické mise má kořeny v bývalém Československu. Pocházela odtud jeho matka, otec se narodil v Polsku. Oba rodiče přežili holocaust.

Nejvýše postaveným diplomatem na zastupitelském úřadu USA je v současnosti chargé d'affaires Joe Pennington. Posledním velvyslancem byl Richard Graber, který skončil s odchodem George Bushe z prezidentské funkce. Předání pověřovacích listin, které na Eisena čeká, je tradiční krok u všech velvyslanců, kteří do Česka přijíždějí.

Eisenova kandidatura se zadrhla v Senátu

Obama o Eisenovi jako o novém velvyslanci hovořil už loni v dubnu v Praze, když sem přijel podepsat odzbrojovací smlouvu s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem. Podle Klause, který se s Obamou setkal, byl Eisen členem Obamovy delegace.

Kandidatura se však v americkém Senátu zadrhla kvůli podezření, že se nezachoval příliš eticky při předloňském odvolání vysoce postaveného úředníka, který kritizoval prezidentovy spolupracovníky. Komplikaci pak šéf zaoceánské mocnosti vyřešil přímým jmenováním, byť na omezenou dobu. Postupoval tak i v případě několika jiných velvyslanců.