Žalobce podal stížnost proti zastavení stíhání členů „komanda ČEZ“

Olomouc – Kauza okolo 13 obžalovaných pracovníků „komanda ČEZ“ nekončí, žalobce totiž podal stížnost proti zastavení trestního stíhání, tento verdikt vynesl na přelomu roku okresní soud. Muži čelili podezření, že k vymáhání dluhů za černý odběr elektřiny používali nevybíravých metod. Za útisk jim proto hrozilo až půl roku vězení. Podle soudce olomouckého okresního soudu však nešlo o trestný čin.

„Stížnost byla podána u okresního soudu, ten věc předloží krajskému soudu. Krajský soud o stížnosti rozhodne v neveřejném jednání,“ uvedl krajský státní zástupce. Okresní soud stíhání zastavil kvůli tomu, že ze subjektivního hlediska lze podle něj u obžalovaných těžko dovodit, že měli v úmyslu jednat protiprávně. 

Hromadné trestní oznámení kvůli postupu kontrolorů v minulosti podalo sdružení PPP - právní poradenství a pomoc, v jehož čele stojí právník Jan Rytíř. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu původně v listopadu 2008 obvinil celkem 32 zaměstnanců společnosti ČEZ Měření a jejího Útvaru pro odhalování netechnických ztrát. Podle detektivů totiž bez povolení vstupovali na pozemky odběratelů a nutili je k zaplacení vysokých částek za údajné neoprávněné odběry. Pracovníci komanda měli speciální výcvik a nosili u sebe zbraně. 

Kvůli vydírání nakonec detektivové navrhli obžalovat 26 lidí. Krajské státní zastupitelství v Olomouci ale stíhání části z nich zastavilo a kauzu postoupilo okresním žalobcům. Ti ji zastavili 28. dubna. Olomoucká pobočka krajského státního zastupitelství mu ale v srpnu případ vrátila s tím, že má pokračovat ve stíhání. Okresní státní zástupce poté 13 pracovníků obžaloval v září.