Lékárny hazardují se zdravím, míchají léky ledabyle

Praha – Skoro každý osmý kontrolovaný přípravek, který lékárníci sami vyrobí, neodpovídá normě. Při svých šetřeních v téměř polovině lékáren v Česku to zjistil Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ačkoli počet připravovaných léčivých přípravků každoročně klesá, chyb v přípravě naopak přibývá. Lékárny také skladují léky při špatných teplotách. Prohřešky lékárníků už ústav řeší. Lékárnám, u kterých našel závažné problémy opakovaně, hrozí několikatisícové pokuty.

Inspekce přišla s varujícími zjištěními. Lékárníci například dostali zakázku na výrobu čípků na pomoc s erekcí. Vzali lék, roztloukli ho v hmoždíři a umíchali. „Jeden čípek měl třetinu, druhý dvojnásobné množství účinné látky,“ upozornil ředitel ústavu Martin Beneš s tím, že se tím pádem pacientovo zdraví ocitlo v ohrožení. V jiném případě lékárník nesprávně namíchal mast na léčbu kožních nemocí nebo špatně připravil oční kapky proti závažné chorobě. Výsledkem je, že lék je buď neúčinný, nebo naopak nebezpečný.

Třetina závadných kelímků či lahviček také neměla správnou hmotnost. U některých chyběly základní přísady, u jiných zase správný popis. „Nevyhovující hmotnost vzniká kvůli formám a závisí na zkušenosti pracovníka. Je nutné zjednat nápravu, spíš je to nepečlivost lidí,“ komentoval ledabylost lékárníků prezident jejich stavovské komory Stanislav Havlíček.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Léky jsou skladovány v nevyhovující teplotě

Navíc 150 lékáren z 900 kontrolovaných nedodržovalo teploty pro skladování léčivých přípravků. „Uchovávání léků za podmínek, které neodpovídají doporučení výrobce, může vést k poškození pacienta, který se neléčí dostatečným prostředkem, nebo má dokonce toxické produkty,“ kritizoval lékárníky Beneš. Havlíček věří, že chyba může být jen administrativní a většina lékáren skladuje léčiva správně. Počet chybujících lékáren je však alarmující.