O interaktivní dopravní výchovu mají zájem stovky škol

Karlovy Vary – Na rizika v dopravě se zaměřila nová interaktivní příručka karlovarské Asociace Záchranný kruh. Pomůcka určená hlavně dětem obsahuje praktické návody, jak se chovat v kritických dopravních situacích. Upozorňuje na rizika, která se skrývají na silnicích i železnicích, varuje před riskováním při jízdě na kole. O unikátní vzdělávací program mají zájem už stovky škol.

Naučit se správně chovat na silnici a navíc se u toho nenudit je hlavní cíl nového interaktivního kurzu Asociace Záchranný kruh. Animované lekce svými komentáři provází skřítci Čára a Zebra. „S námi se nemusíš ničeho bát,“ slibují.

Program má celkem dvanáct kapitol. Děti se v nich například dozvědí, jak mají správně přecházet silnici, co neopomenout při samostatném cestování nebo jak být vidět a co znamenají dopravní značky. „Program vznikal tři čtvrtě roku, podílela se na něm řada odborníků – policie, hasiči, zdravotníci, pedagogové,“ shrnuje spoluautor projektu záchranář Lukáš Hutta.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Podle policie bývá nejčastější příčinou dětských nehod nepozornost. „Dítě může vyběhnout zpoza vozidla, zpoza autobusu, často jsou účastníky také mladí cyklisté,“ poukazuje policejní mluvčí Zdena Papežová.

Dopravní výchova je historicky třináctým kurzem Záchranného kruhu. Předchozí se věnovaly první pomoci a nebezpečným situacím. Děti si znalosti mohou ověřit i v testech. Právě o dopravu je ale nebývalý zájem. „Od spuštění interaktivní dopravní výchovy se zaregistrovalo přes 500 škol,“ uvádí prezidentka asociace Veronika Krajsová.

Všechny programy jsou k dispozici zdarma na webu Asociace Záchranný kruh. Školy si je mohou objednávat i na DVD nosičích.