Chytré drogy z Polska míří do Česka

Český Těšín - Už čtyři prodejny s legálními syntetickými drogami vyrostly za poslední měsíc v Českém Těšíně. Přesunuly se tady zřejmě z Polska, kde je policie zavřela. Látky na bázi drog nabízí obchody jako sběratelské předměty. Radní Českého Těšína proto vyzvali premiéra Petra Nečase, aby proti nim vláda co nejdříve zakročila.

Amsterdam shop, coffee shop a další. Obchody nabízející syntetické drogy. Polská vláda jich nechala na 1 300 zavřít doslova během noci. Teď se stěhují jen pár set metrů za českou hranici - do Českého Těšína. „Nelíbí se mi to tady. Polsko to zastavilo, zakázalo, přišli sem a tady je to přímo v baráku. Nadšená nejsem,“ stěžuje si obyvatelka Českého Těšína. „Je to otázka kompetentních orgánů, aby zjistily, co se dá v té věci udělat – zjistit, nakolik jsou ty látky škodlivé, nakolik jsou návykové, a tím problémem se zabývat. My jako město to asi nevyřešíme, protože tyto obchody jsou v soukromých objektech,“ tvrdí místostarosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny.

Podobný obchod je také v Ostravě na Stodolní ulici. V českopolském pohraničí jich teď neustále přibývá. Karvinští policisté už obsah látek prodávaných v Českém Těšíně znají. „Zjistili jsme, že se jedná o látky chemického původu, tudíž se jedná o drogy syntetické. V současně době můžu říci, že tyto látky nejsou na seznamu zakázaných nelegálních látek,“ uvedl mluvčí karvinské policie Jaroslav Kus.

A to má právě změnit chystaná novela zákona, kterou připravili národní protidrogový koordinátor a ministerstvo zdravotnictví. Ta bude zakazovat prodej dalších patnácti látek, které obchody nabízejí jako sběratelské předměty. „Chtěli bychom, aby se to projednalo hned na nejbližším jednání sněmovny,“ potvrdil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Všichni se však shodují, že toto řešení je zatím nedostačující. Připravuje se tak novela, která by proces zakazování některých látek urychlila. Díky ní by na seznam byly umísťovány formou vládní vyhlášky.