Heger se sešel s hejtmany kvůli odchodu lékařů

Brno – Kvůli plánovanému odchodu lékařů v rámci akce Děkujeme, odcházíme se sešli hejtmani s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). Podle společné dohody by měly v nejvíce postižených regionech krajských nemocnicím poháhat nemocnice fakultní, podle šéfa asociace krajů Michala Haška totiž hejtmani nemají čarovný proutek, kterým by mohli odchody stovek lékařů nahradit. Podle Hegera bude nejvážnější situace na Vysočině, kde dal výpověď největší podíl lékařů a navíc v kraji není fakultní nemocnice. Před 30 procent výpovědí podali lékaři také v Královéhradeckém, Zlínském, Pardubickém, Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Ministr teď lékaře přesvědčuje, aby výpovědi stáhli a dali ministerstvu větší čas na reformy. Krizové scénáře chce Heger zveřejnit až později.

„Budu se snažit lékaře ovlivňovat a přesvědčovat je, že jednoduchá a okamžitá řešení nejsou vždy účinná a nejsou možná,“ řekl. Zejména sehnat deset miliard korun, které lékaři na platy požadují, prý není možné. Ministr také odmítl výtky, že výpovědi lékařů v nemocnicích neřeší. Detailní plán, jak zajistit péči po odchodu lékařů, chce zveřejnit až na přelomu ledna a února, kdy bude možné odhadnout, zda počet výpovědí klesá, nebo stoupá. 

Hejtmani po jednání s ministrem kritizovali údajně nízké úhrady krajským nemocnicím. Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) na brífinku uvedl, že zatímco fakultní nemocnice dostane např. za operaci slepého střeva přes třicet tisíc korun, krajské nemocnice dostanou od pojišťoven jen 20 tisíc. Heger sice tato čísla nepotvrdil, současný systém náhrad ale považuje za nevyhovující. Sazebník se prý dosud nepodařilo upravit tak, aby mezi jednotlivými obory byly proporce.   

Heger také odmítl opakovaný požadavek hejtmanů na více peněz pro krajské nemocnice. Zvýšení objemu peněz o deset procent by znamenalo deset miliard korun navíc, které stát nemá. „Nešvary, které existují ve zdravotnictví 20 let, nemůže nikdo vyřešit za půl roku, neřkuli hned,“ dodal. 

V Praze je prý ohrožena neurologická péče

Leoš Heger dnes řešil také situaci v hlavním městě, kde je po odchodu lékařů ohrožena hlavně neurologická péče. Ta by se měla po domluvě s primátorem Bohuslavem Svodobou (ODS) soustředit do Ústřední vojenské nemocnice a Nemocnice Na Homolce, protože většina neurologů z ostatních nemocnic dala výpověď. Lékaři z Homolky ovšem varují, že na to nemají kapacity. 

„Případné akutní zvýšení požadavků na péči o neurologicky nemocné v naší nemocnici by podle našeho názoru vedlo k situacím, které by nebyly z kapacitních důvodů řešitelné. Lékaři by tak byli vystaveni riziku konat nekolegiálně a také eticky, medicínsky i právně špatně,“ napsalo 11 neurologů podepsaných pod prohlášením, jež obdržela ČTK. Doktoři prý chtějí i nadále poskytovat kvalitní zdravotní péči, při překročení kapacit by ji prý ale poskytnout nemohli. 

„Pokud by tato situace hrozila, budeme se jejímu vzniku bránit důsledným uplatňováním zákoníku práce, včetně limitů přesčasové práce a volna po noční směně,“ píše se v prohlášení. Neurologové z Homolky podporují odborovou akci Děkujeme, odcházíme, výpověď prý ale sami nedali kvůli dobrým vztahům s vedením nemocnice a možnosti vykonávat kvalitní medicínu.

David Rath, Michal Hašek a Leoš Heger
Zdroj: ČT24