Ďuričkova kniha možná nakonec vyjde u Paroubka na webu

Praha - Portál bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka Vaše věc chce získat práva k nevydané knize Kočkoviny hoteliéra Bohumíra Ďurička, který je ve vězení za vraždu Václava Kočky mladšího. Šéfredaktor Ondřej Macura uvedl, že bych chtěl server knihu vydat. Dnes se proto obrátil na majitele práv knihy, společnost Gitero Estates, a jejího jednatele Jakuba Kotrbu se žádostí o setkání, při němž by mohli takovou spolupráci dohodnout. „Pevně věřím, že nám jeho společnost vyjde vstříc,“ dodal Macura.

Mladá fronta Dnes ve středu napsala, že Ďuričko, který si odpykává trest za vraždu Václava Kočky mladšího, dostal loni na jaře od lidí blízkých ČSSD za práva na knihu miliony korun. Kniha, v níž prý popisuje spolupráci s Paroubkem, financování stran i organizovaný zločin, dosud nevyšla. Zdroj blízký bývalému vedení ČSSD deníku řekl, že strana tak před volbami chránila Paroubka. Ten ale tvrdí, že o ničem nevěděl a že zveřejnění informací o nevydané publikaci je pomstou lidí, o kterých ve své knize pamětí píše Paroubkova manželka Petra - vedle Ďurička jsou to mediální magnát Jaromír Soukup a bývalý volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík.

Šéfredaktor portálu Vaše věc:

„Zveřejněním knihy na serveru Vaše věc bychom chtěli demonstrovat, že informace MF Dnes o tom, že by měl Jiří Paroubek jakýkoliv zájem či důvod tuto knihu před volbami vykupovat, jsou nesmyslné.“

Podle serveru Idnes se už ale Paroubkovi lidé dopoledne domluvili s majitelem práv na tom, že portál Vaše věc knihu zveřejní. „Práva se koupila proto, aby někdo knihu čtrnáct dní před volbami nezneužil proti Paroubkovi. Teď, když se na všechno přišlo, už je to jedno. Než nechat její obsah démonizovat, je lepší ho zveřejnit,“ tvrdí podle serveru důvěryhodný zdroj, který je o obchodu informován.