Americký velvyslanec Eisen dorazil do Prahy

Praha - Do Prahy přiletěl nový americký velvyslanec v České republice Norman Eisen. Funkce se ale ujme až o necelé dva týdny později, kdy předá na Hradě prezidentu Václavu Klausovi pověřovací listiny. Příjezdem Eisena končí dvouleté období, kdy v Česku velvyslanec zaoceánské mocnosti nebyl.

Americký prezident Barack Obama vyslal do Česka jednoho ze svých nejbližších spolupracovníků. Norman Eisen pro něj pracoval jako poradce pro etiku. Jeho mandát bude ale omezený, a to na rok. Obama totiž využil situace, kdy Kongres v původním složení končil a nový ještě nezasedal. „V tomto období má prezident právo udělat takové jmenování. Lze předpokládat, že se to setká s kritikou od některých republikánských senátorů,“ řekl český diplomat v USA Daniel Koštoval.

Norman Eisen (50):

Narodil se v Los Angeles židovským rodičům, kteří přežili holokaust. Jeho matka pocházela z Československa a prošla koncentračním a vyhlazovacím táborem v Osvětimi, otec byl původem z Polska. Studoval na Brownově a Harvardově univerzitě. Od studií se zná se současným prezidentem Barackem Obamou, v roce 2008 se podílel na jeho předvolební kampani a byl také štědrým sponzorem. Po vítězství Obamy ve volbách byl v lednu 2009 jmenován zvláštním poradcem pro etiku a vládní reformu.

Eisen je ženatý a má dceru Tamar, manželka Lindsay je profesorkou angličtiny na Georgetownské univerzitě. Kvůli své přísnosti si vysloužil přezdívku „Mr. No“, je také s nadsázkou považován za člověka, který zkazí všechnu legraci.

Na jméno českého velvyslance naopak čekají Spojené státy. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v Otázkách Václava Moravce slíbil, že ho předloží kabinetu co nejdřív. Favoritem na místo ve Washingtonu je Petr Gandalovič. „Diskutuje se o něm v novinách a všude, zajisté je velmi žhavý kandidát,“ řekl Schwarzenberg.

Česko nemá ve Spojených státech zastoupení od poloviny loňského roku. Tehdy funkci opustil velvyslanec Petr Kolář, který teď zastává ten samý post v Moskvě.