Fejk: Konec v USA jako prohru neberu

Praha – Letitý ředitel pražské zoologické zahrady Petr Fejk se po nespokojenosti s poměry v České národní budově v New Yorku, kterou rok řídil, vrátil začátkem roku do Česka. V Profilu ČT24 uvedl, že svého odchodu z této pozice nelituje, již nyní navíc zvažuje mezi třemi manažerskými nabídkami ve veřejné i soukromé sféře. Důležité pro něj dle jeho vlastních slov je, aby výsledky jeho pracovní činnosti nešly ve prospěch pár jednotlivců, ale širokého počtu lidí – jako tomu bylo v pražské zoo.

„Životní prohra to není. I negativní zkušenost je dobrá zkušenost. Kdyby všechno v životě a v práci bylo bez rizika, tak by to byla nuda. Každá nová výzva obnáší riziko, a že tahle nevyšla, neznamená, že se bortí svět,“ glosoval Fejk svůj konec v čele Českého centra v New Yorku.

„Když jsem zvážil, že na tom místě bych nebyl dobrý a neměl bych za sebou výsledky, tak je pro mě rozumné to vzhledem k mé manažerské pověsti vzdát,“ dodal někdejší ředitel zoo s tím, že k úspěchu není potřeba jen osobní odhodlání, ale i podpora provozovatele dané instituce.

Rozhovor s Petrem Fejkem (zdroj: ČT24)

Veřejná i soukromá sféra - všechny cesty možné

Nové zaměstnání Fejk ještě nemá, několik nabídek na manažerské posty však již dostal. Specifikovat je ovšem zatím nechce. „Tři nabídky jsou ve finále. Všechno jsou manažerské nabídky z veřejného prostoru i z privátní sféry, že ani nemá smysl je teď zveřejňovat. Až si nějakou vyberu, tak to tajit nebudu, ale v procesu vybírání by to nebylo korektní,“ uvedl Fejk.

Představu o svém budoucím zaměstnání má víceméně jasnou. „Umím se přizpůsobit velmi specifickému prostředí a potřebuji, aby ta práce měla smysl. Mě neinspiruje, když z mé dobré práce zbohatnou jeden dva lidé - mě zajímá, když z mé dobré práce mají prospěch masy lidí.“

V případě, že by ani jedna z pracovních nabídek nebyla uspokojivá, uvažoval by i o tom věnovat se soukromému podnikání. „Mám i některé nápady, které jsou mým osobním know-how o díře na trhu. Je to ale mnohem složitější, než přijmout nabídku nějaké etablované firmy. Nevím, jestli je to pohodlností, možná ano, ale ty zvažuji nejdřív,“ dodal Fejk.

Petr Fejk
Zdroj: ČT24