John se před jmenováním Lessyho setká s Nečasem

Praha - Komise ministerstva vnitra na místo policejního prezidenta vybrala velkou většinou náměstka šéfa jihomoravské policie Petra Lessyho. Ministr Radek John plánuje nového šéfa policie jmenovat už v pátek. V Událostech, komentářích však přiznal, že se ještě před jmenováním setká s premiérem Petrem Nečasem, který pochybuje o nestrannosti a zákonnosti výběru. Přitom právě on by měl podle předchozí dohody s kandidátem taktéž souhlasit. K tomu, zda Petra Lessyho potvrdí ve funkci, se chce definitivně vyjádřit až po osobním rozhovoru s Johnem.

„Komise na základě psychologických vyšetření, jazykových pohovorů a osobních pohovorů řešících problematiku policejního prezidenta a ekonomiku policie posoudila vhodnost kandidátů a doporučila mi jmenovat do funkce policejního prezidenta pana plukovníka, magistra Petra Lessyho,“ prohlásil na tiskové konferenci John s tím, že rozhodnutí komise Lessymu oznámí a hodlá její doporučení plně respektovat.

Premiér Petr Nečas:

„Mé pochybnosti o způsobu výběru kandidáta na nového policejního prezidenta trvají, a to především o jeho souladu se služebním zákonem… Trvají i pochybnosti o transparentnosti celého výběrového řízení i o složení komise… Potvrdily se mé obavy, že podmínky byly vedeny snahou dosadit do funkce policejního prezidenta předem vybranou osobu.“

„O panu Lessym se už před několika týdny spekulovalo, že je horkým kandidátem na tuto pozici,“ zdůraznil premiér a předseda ODS. Řadu týdnů prý o Lessym a svém náměstku Viktoru Čechovi „jako o vytouženém kandidátovi“ mluvili ministr John i ministr dopravy Vít Bárta (VV), řekl Nečas. „I to zpochybňuje nezávislost a nestrannost rozhodování komise,“ uvedl.

Podle médií patřil od počátku Petr Lessy mezi favority ministra vnitra Radka Johna (VV) na funkci policejního prezidenta. Výběrové řízení vyhlásil John 4. ledna, zájemci o pozici šéfa policie mohli podávat přihlášky do 10. ledna. Funkce je neobsazena od začátku roku, předchozí policejní prezident Oldřich Martinů skončil ke konci roku minulého.

Předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD) výběr komise nijak nezpochybňuje. „Jde o verdikt výběrové komise, v níž jsme nezasedli, takže těžko můžeme posoudit, zda byl výběr objektivní. Ale musíme věřit tomu, že byl. Věřím, že všichni členové výboru budou rádi, když všechny politické hrátky kolem výběru nového policejního prezidenta přestanou a ten člověk bude mít možnost ne se obhajovat, ale začít pracovat a policii skutečně vést,“ komentoval výběr Lessyho Bublan (ČSSD) ve Studiu ČT24. Dodal, že by si osobně velmi přál, aby nový policejní šéf stál mimo politické tlaky.

Petr Lessy (46):

  • dosud náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje pro vnější službu (do vnější služby spadají uniformovaní policisté; řeší přestupky a též méně závažné trestné činy)
  • Od letošního roku patří do jeho resortu i bývalé oblastní ředitelství cizinecké policie v Brně.
  • Vystudoval práva na policejní akademii (má titul Mgr. a dosáhl hodnosti plukovníka).
  • V minulosti byl například vedoucím územního odboru vnější služby policie ve Frýdku-Místku, náměstkem pro uniformovanou policii severomoravské policejní správy nebo šéfem severomoravské pořádkové policie.
  • Velel řadě zásahů proti extremistům nebo fotbalovým chuligánům na severu Moravy.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík se podle svých slov přimlouvá, aby premiér Petr Nečas schválil Lessyho v nejvyšší policejní funkci: „Domníváme se, že je plným právem ministra vnitra nominovat na policejního prezidenta, koho uzná za vhodné, jako třeba bylo plným právem ministra spravedlnosti jmenovat do funkce nejvyššího státního zástupce, koho on považoval za nejvhodnějšího.“

Premiér Petr Nečas
Zdroj: ČT24