Dernerová: Ministr Heger musí jednat, nikoliv slibovat

Praha – Ministr Leoš Heger by si měl ve svých snahách odstranit korupci ze zdravotnictví a zachránit více peněz pro platy lékařů, z nichž čtvrtina právě kvůli platům podává výpovědi, výrazně pospíšit. Myslí si to lékařka a nezávislá senátorka zvolená za hnutí Severočeši.cz Alena Dernerová. Povoláním dětská neuroložka však podporuje ministra v jeho úsilí a nevyzývá Hegera k odstupu, neboť když „někdo začíná pracovat na reformě, měl by se pokusit ji dokončit“. Dernerová se postavila na stranu nespokojených nemocničních lékařů, avšak děkuje všem, kteří se rozhodli svá místa neopustit. Ti, kteří ve výrazně oslabeném nemocničním provozu zůstávají, se však podle ní mohou dostat do velkých problémů.

Dernerová se sice připojila k většině, která na sjezdu České lékařské komory Hegera podpořila v setrvání ve funkci, prostřednictvím pořadu Hyde park ČT24 ho však vybídla k větší aktivitě. „Pan ministr Heger o korupci teď začíná mluvit, ale zatím s ní příliš nebojuje. I jím řízené nemocnice mají řadu problémů proto, že nakupují přes vektorové (překupnické) firmy. Myslím, že je na samém začátku, ale neměl by otálet, protože čas letí. Já bych na jeho místě byla rychlejší,“ uvedla Dernerová.

„Ano, udělal určité kroky, ale jsou to kroky pouze do vzduchu, protože kdy to bude realizováno? U nás se realizuje všechno 5, 10 let,“ komentovala počínání ministra senátorka, která stále aktivně provozuje svou soukromou ordinaci. Nicméně věří, že Heger dokáže problém s předraženými zakázkami na vybavení, s léky či službami vyřešit. „Dnes jsem viděla jeho prezentaci s pilíři protikorupčního opatření a pokusím se mu věřit,“ dodává.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Aktuálně chce odejít z nemocnic k 1. březnu téměř 4 000 lékařů, v nemocnicích jich pracuje podle různých čísel statistiků 12 000 až 18 000. V některých krajích hrozí rozpad péče.

Od prvního března vlivem hromadných odchodů vzroste lékařům zejména v krajských nemocnicích počet pacientů pětkrát až osmkrát. Lékaři tak podle Dernerové mnohdy budou muset dávat přednost vysoce akutním případům a mohou se pak dostat do potíží. „Obecná rada není. Doktor se při takovém množství pacientů vystavuje velkému riziku. S malým počtem lékařů se to nedá zvládnout. Museli by ošetřit pouze superakutního pacienta, a pokud se pak stane, že nemají čas ošetřit další superakutní případy, už je to bohužel problém pro toho lékaře,“ uvedla Dernerová.

Podle ní by však v krajních případech měl mít za nedostatečnou péči zodpovědnost samotný vládní kabinet. „Pochopila jsem to tak, že kdyby v nemocnici nikdo nebyl, tak je za to odpovědná vláda. Je to jedna z povinností státu. Máme přece nějaký systém, který musí někdo řídit. Stát má občany chránit a zajistit jim péči,“ dodala.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)
Zdroj: ČT24