Novou vicepremiérkou Peake, Dobeš ministrem dopravy

Praha - Prezident Václav Klaus dnes jmenoval místopředsedkyni Věcí veřejných Karolínu Peake vicepremiérkou. Ministrem dopravy pak pražského manažera VV Pavla Dobeše. Peake by měla vést Legislativní radu vlády. Příchod dvou nových ministrů VV byl součástí dohody koaličních stran o pokračování ve vládě. Peake bude do čela vládní legislativy dosazena na zasedání vlády 13. července. Prezident při jmenování uvedl, že je rád, že se vládní koalice dokázala dohodnout. Celou dobu prý věřil v rozumnou dohodu vládních stran. Klaus poznamenal, že za zhruba rok jde již o pátou výměnu člena vlády.

Klaus doufá, že jde na delší dobu o poslední změnu ve vládě

Neměnnost kabinetu sice podle Klause nepředstavuje posvátnou hodnotu, ministři by ale měli mít ve svých funkcích určitou stabilitu. Prezident dodal, že doufá, že je to na dlouhou dobu poslední změna ve vládě. O tom, že je Pavel Dobeš horkým kandidátem na ministra dopravy, se spekulovalo už od čtvrtečního odpoledne. Dobeš se ujme úřadu po nestranickém ministrovi Radku Šmerdovi. Devětadvacetiletý pražský manažer Dobeš je označován za blízkého spolupracovníka někdejšího ministra a neformálního lídra VV Víta Bárty. Odborníkům na dopravu ale příliš znám není.

Klaus jmenoval do funkce Peake a Dobeše (zdroj: ČT24)

Peake uvedl do úřadu už i  Petr Nečas

Dvacet minut po přijetí u Klause byla Peake jako místopředsedkyně vlády uvedena do úřadu ve Strakově akademii premiérem Petrem Nečasem. Předseda vlády novinářům řekl, že úloha předsedkyně Legislativní rady vlády bude velmi významná vzhledem k tomu, že kabinet ještě čeká příprava celé řady zákonů. Kromě šéfky vládní legislativy se Peake stane také předsedkyní vládního výboru proti korupci. Novopečená vicepremiérka bude i členkou Bezpečnostní rady státu. Peake dnes uvedla, že se ze své nové pozice bude snažit spolupracovat s legislativním výborem sněmovny, kterému dosud předsedala.

Dobeš v tiskovém prohlášení uvedl, že funkci ministra dopravy považuje za cennou příležitost, jak může zúročit zkušenosti z vyjednávání o získání agentury Galileo do České republiky a z působení v dozorčí radě Českého aeroholdingu. Dobeš se ujme úřadu po nestranickém ministrovi Radku Šmerdovi. Devětadvacetiletý pražský manažer Dobeš je označován za blízkého spolupracovníka někdejšího ministra a neformálního lídra VV Víta Bárty. Odborníkům na dopravu ale příliš znám není.

O Peake se již několikrát hovořilo jako o možné ministryni, loni v létě při sestavování vlády i letos při debatách o rekonstrukci kabinetu. Peake letos v dubnu nahradila v čele poslaneckého klubu VV Kristýnu Kočí, která byla vyloučena z klubu i strany v souvislosti s kauzou, v níž ona a její kolega Jaroslav Škárka obvinili Víta Bártu, že se je pokusil uplatit.

Jmenování nových ministrů je výsledkem čtvrtečního jednání koaličních stran o dodatku ke koaliční smlouvě, jehož podepsáním Věci veřejné podmiňovaly své další setrvání ve vládě. Kromě zajištění toho, aby ve vládě měly skutečně své čtyři zástupce, jak jim zaručuje koaliční smlouva, trvaly i na programové části dodatku.

Dobeš jmenován ministrem dopravy
Zdroj: ČT24