V Praze přibývá zraněných dětí při přecházení ulic

Praha - Podle občanské iniciativy Auto*Mat je při dopravních nehodách v Praze zraněno stále více dětí, ačkoli samotných kolizí ubývá. Praha je na tom ze všech českých měst přitom nejhůře, uvedli zástupci sdružení. Vratislav Filler ze sdružení uvedl, že počet chodců zraněných při nehodách je v posledních pěti letech zhruba stejně vysoký, ale počet dětí zraněných autem při přecházení ulic naopak vzrůstá.

Podle Fillera vážných srážek aut s chodci v hlavním městě sice ubylo, proti zbytku republiky ale jen poloviční rychlostí. Loni bylo v pražských ulicích lehce zraněno 84 dětí a těžce 14 dětí, celostátní trend je přitom opačný, klesá počet zraněných dospělých i dětských chodců, zdůraznil Filler a doplnil, že naopak jízda na kole je v metropoli oproti předchozímu roku stále bezpečnější.

Auto*Mat je iniciativa za bezpečnou, zdravou a živou Prahu. Věří, že klíčem k lepšímu prostředí města je organizace dopravy. Posláním iniciativy je podporovat a rozvíjet cyklistickou, pěší a veřejnou dopravu v Praze. Usiluje také o zodpovědné používání automobilů ve městech a zklidňování dopravy. Auto*Mat chce proměnit Prahu uzpůsobenou dnes spíše k autoprojíždění na město příznivější životu.  www.auto-mat.cz

Sdružení tvrdí, že metropole nevěnuje bezpečnosti chodců dostatečnou pozornost. Podle jeho zástupců je třeba se jí znovu intenzivněji zabývat a hledat hlavně způsoby, jak bránit nehodám, které končí zraněním dětských chodců.

Jako jedno z možných řešení Filler navrhuje koncept takzvané udržitelné bezpečnosti, který už 18 let praktikuje Nizozemsko a má díky tomu nejméně závažných následků nehod ze všech zemí světa. „Koncept se řídí pravidlem, že tam, kde nelze omezit kontakt mezi vozidly a chodci, je třeba snížit rychlost,“ uvedl Filler. V hlavním městě jsou podle něj přitom desítky nebezpečných míst pro chodce. Magistrát sice o problému ví, ale přednost údajně dostávají nákladná řešení před rychlými účelnými kroky.

Na oběti pražských nehod chtějí aktivisté vzpomenout při dnešní večerní smuteční cyklojízdě Prahou.

Vydáno pod