Sobotka notuje Haškovi, chce svého rivala vidět ve vedení ČSSD

Praha – Dva kandidáti na post předsedy sociální demokracie se k sobě chovají vstřícně. Oba si dokáží představit, že by jejich rival mohl zasednout vedle nich ve vedení ČSSD. V dnešních Otázkách Václava Moravce připustil, že by si v případě svého vítězství dokázal představit jihomoravského hejtmana a předsedu Asociace krajů Michala Haška představit jako prvního místopředsedu strany úřadující předseda strany a rovněž kandidát na řádného lídra Bohuslav Sobotka. Už dříve přitom ve stejném pořadu pozvánku pro Sobotku do vedení strany v případě svého vítězství potvrdil i Hašek.

„Já si myslím, že nepochybně platí, že Michal Hašek by měl být součástí vedení sociální demokracie. Já si dovedu představit, že ho delegáti zvolí na pozici prvního místopředsedy strany,“ prohlásil Sobotka. Zároveň ale upozornil, že o tom, kdo obsadí posty předsedy a místopředsedů ČSSD, rozhoduje zhruba pětistovka delegátů stranického sjezdu, nikoliv Hašek ani Sobotka.

Oba hlavní rivalové by ale podle úřadujícího předsedy, který po květnových volbách nahradil v čele ČSSD odstoupivšího Jiřího Paroubka, neměli oslabovat po sjezdu stranu vzájemnými spory. „My si nemůžeme dovolit žádný vnitřní zápas po sjezdu,“ zdůraznil Sobotka. Svou stranu považuje v současné době za jedinou v českém politickém spektru, která prý dokáže formulovat jasný program.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Do volby předsedy se míchá Paroubek

Do volby nového předsedy ČSSD se ale vměšuje i ten bývalý. Paroubek oznámil, že před březnovým sjezdem oznámí, koho bude do čela strany prosazovat. Hašek to ale pravděpodobně nebude. Paroubek totiž jihomoravského hejtmana kritizuje za jeho vyjádření, že například poplatek za recept, pohotovost nebo pobyt v nemocnici jsou možnými poplatky.

Sobotka takové vměšování ze strany bývalého lídra sociální demokracie nepovažuje za nijak vážné. Problémy s tím prý mívají i politické strany v zahraničí, jako příklad uvedl bývalého německého kancléře Gerharda Schrödra. „Tohle v demokracii patří k životu, a jestli se bývalý předseda nerozhodne odejít z politiky, pouze odejde z funkce, tak potom je to o mezilidských vztazích a schopnostech politické strany se s tím vypořádat. Já myslím, že to sociální demokracie zvládne,“ míní Sobotka.

Paroubek se celý podzim vzpamatovával z volebního výsledku

„Jiří Paroubek podle mého názoru ještě pořád hledá svou budoucí roli v politice. Myslím si, že bude třeba definovat jeho budoucí roli i na poli sociální demokracie,“ uvedl Sobotka.

Nominace zatím vede Hašek

Po sobotní konferenci na Vysočině zatím vede v počtu nominací na volbu předsedy ČSSD Hašek. Jihomoravského hejtmana a šéfa Asociace krajů jednoznačně podpořili sociální demokraté na Zlínsku, Ústecku, v Praze, v Jihočeském a Libereckém kraji.

Sobotkovi vyjádřili důvěru na Karlovarsku, Pardubicku a nyní i na Vysočině. V Plzeňském a Královéhradeckém kraji dostali oba protagonisté stejnou podporu a v Moravskoslezském kraji delegáti nenominovali nikoho. Krajské konference před sebou mají sociální demokraté v krajích Jihomoravském, Olomouckém a Středočeském.