Nečas chce za příštího prezidenta Přemysla Sobotku

Praha - Favoritem premiéra Petra Nečase (ODS) na příštího prezidenta je jeho stranický kolega Přemysl Sobotka. „V přímé volbě bych pro něj hlasoval, dal by funkci civilní nádech,“ řekl předseda občanských demokratů v rozhovoru pro nové vydání časopisu Týden. Sobotka svůj úmysl kandidovat do funkce hlavy státu oznámil už před rokem. Současnému prezidentovi Václavu Klausovi skončí druhé prezidentské období v roce 2013, znovu se ucházet o funkci už nebude moci.

Zda bude jeho nástupce volen už přímo voliči, je otázka. Ačkoli zavedení přímé volby slibuje koalice i opoziční ČSSD, bude zřejmě dohoda na změně ústavy komplikovaná. Sobotka před rokem uvedl, že do voleb půjde, pokud dostane silný mandát od své strany. „Neměl bych vůbec obavy ani z přímé volby hlavy státu,“ dodal tehdy.

S Nečasovou podporou by mohl počítat. „Samozřejmě Přemysl Sobotka, ten by dal prezidentské funkci velmi civilní nádech,“ odpověděl Nečas na otázku Týdnu, komu by v přímé volbě dal hlas.

Změna prezidentské volby na přímou, která by se stala jednou z největších změn ústavy v polistopadové éře, je ve vládní koalici v základních obrysech prakticky dohodnuta. Prezident by se měl volit ve dvou kolech jako senátoři. Koalice ale ke změně bude potřebovat i opozici, ČSSD však podle některých hlasů hodlá trvat i na změnách pravomocí prezidenta. Kdo by byli Sobotkovi protikandidáti, zatím není jasné.

Před rokem se v této souvislosti hovořilo o tehdejším předsedovi ČSSD Jiřím Paroubkovi. Paroubek však po loňských volbách do sněmovny z čela sociální demokracie odešel. V minulých prezidentských volbách ČSSD nominovala jako svého kandidáta na prezidenta ekonoma Jana Švejnara. Ten neuspěl, v povědomí lidí však zřejmě zůstal. Ještě v prosinci loňského roku účastníci průzkumu agentury Median uvedli, že v přímé volbě by si za prezidenta vybrali právě Švejnara. Dali mu tehdy přednost před ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) a Sobotkou.

Sociální demokraté už o Švejnara nemají zájem

„Teď je ale nejdůležitější, aby politické strany dodržely své sliby voličům a umožnily přímou volbu prezidenta,“ řekl tehdy deníku Mladá fronta Dnes Švejnar. V současné době s ním však ČSSD už nepočítá, alespoň podle jednoho z kandidátů na předsedu strany Michala Haška. Ten soudí, že Švejnar není „ryzí sociální demokrat“. ČSSD prý bude hledat kandidáta uvnitř strany nebo v jejím nejbližším okolí, žádného ale zatím nemá.

Jan Švejnar
Zdroj: ČT24