Nečas Lessyho vetovat nebude, s komisí ale dál nesouhlasí

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) sice nesouhlasí se způsobem výběru nového policejního prezidenta Petra Lessyho, jeho jméno ale vetovat nebude. Výběr policejního prezidenta je podle Nečase čistou odpovědností ministra vnitra Radka Johna (VV). „Nemohu převzít spoluodpovědnost za právně zpochybnitelnou proceduru výběru policejního prezidenta,“ poznamenal Nečas s tím, že proto nemůže souhlasit ani s výsledky výběru. Krátce po vystoupení Nečase Radek John jmenoval Lessyho do funkce policejního prezidenta.

Nečas na brífinku uvedl, že doufá, že výběr policejního prezidenta nikdo u soudu nenapadne: „To by bylo skutečně velice špatné,“ podotkl premiér. Ani argumenty ministra vnitra prý na premiérových výhradách nic nezměnily. 

Nečas a ODS upozorňují na možný nesoulad kroků při výběru nového policejního šéfa se služebním zákonem. Výběr člověka, kterého Johnovi doporučila minulou středu výběrová komise, ale Nečas přesto nehodlá vetovat. „Nechci další politické střety kolem policejního prezidenta, a tím pádem politizaci policie,“ vysvětlil svůj postoj.

Jmenování Lessyho je proto nyní podle Nečase plně na odpovědnosti ministra vnitra. „Čas ukáže, zda jeho výběr byl správný, nebo ne,“ dodal předseda vlády, který měl podle dohod vládní koalice právo ministrovo rozhodnutí o výběru konkrétního člověka do funkce šéfa policie kontrasignovat.

Dnešní skoro hodinový rozhovor s Lessym nechtěl Nečas komentovat, protože měl důvěrný obsah. Připustil ale, že mu Lessy představil svou vizi fungování policie. „Kdyby se cokoliv jiného odehrálo, považoval bych to za fatální selhání. Z tohoto pohledu jsem se žádného překvapení, ať už pozitivního, či negativního, nedočkal,“ podotkl.

S Lessym se prý shodl, že by bylo velice nebezpečné, kdyby se nepodařilo zabránit únikům informací z policejních databází. „Jak já, tak pan plukovník Lessy tuto věc vnímáme jako velmi alarmující, jako věc nebezpečnou, ohrožující právní systém v této zemi,“ zdůraznil Nečas. Lessy mu prý slíbil, že bude dělat vše pro to, aby se zabránilo únikům z databází směrem „ke komerčním subjektům včetně bezpečnostních služeb“.

Nečasovo rozhodnutí se nelíbí opoziční ČSSD. Pokud má premiér nadále pochybnosti o zákonném postupu ve věci výběru nového policejního prezidenta, neměl by se alibisticky zbavovat své odpovědnosti při jmenování Petra Lessyho do funkce šéfa policie, napsal v tiskovém prohlášení stínový ministr vnitra sociálních demokratů Jeroným Tejc. Strana prý sice také nesouhlasí se způsobem výběru policejního prezidenta, ale jeho jmenování do funkce bude respektovat. „Hodnotit práci nového šéfa policie budeme až na základě jeho konkrétních kroků a jím představené koncepce,“ dodal Tejc.

Výběr prezidenta provázely spory o účast v komisi

Výběrové řízení vyhlásil ministr vnitra Radek John 4. ledna, zájemci o pozici šéfa policie mohli podávat přihlášky do 10. ledna. Funkce je neobsazena od začátku roku, poté co k závěru minulého roku skončil Oldřich Martinů. Jeho odchod byl výsledkem složitého zákulisního přetlačování mezi ODS a Věcmi veřejnými.  

O funkci projevilo zájem 11 lidí, šest uchazečů ale nesplňovalo kritéria a
byli vyřazeni. John oznámil, že ve výběru mu pomůže komise, kam pozval i
zástupce opoziční ČSSD. ODS vznik komise kritizovala, premiér ji označil za
„kočkopsa“. Sociální demokraté se pak její práce rozhodli neúčastnit.  

Komise vybírala z pěti kandidátů. Nejprve na místo nedoporučila ani Johnova
náměstka Viktora Čecha, ani náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka.
Minulou středu rozhodovala o zbylé trojici, vedle Lessyho se řízení
účastnili i šéf pražské policie Martin Červíček a ředitel policie Ústeckého
kraje Jiří Vorálek.    

Poradní a výběrovou komisi tvořili Jaroslav Salivar, další Johnův náměstek
Jiří Franc, šéf Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek,
policejní psycholožka Ludmila Čírtková, šéf policejní ochranné služby
František Snopek, vedoucí oddělení strategického plánování policejního
prezidia Pavel Osvald, za TOP 09 bezpečnostní expert Michal Mazel a
ředitelka personálního odboru ministerstva vnitra Ivana Moravcová. Za ČSSD
v ní měli usednout i exministři vnitra František Bublan a Martin
Pecina, účast ale odmítli. 

Vydáno pod