Podle detektivů se při udělování víz na Ukrajině trestný čin nestal

Praha – Policie ukončila vyšetřování postupu, jakým byla v letech 2008 a 2009 udělována česká víza na Ukrajině. Podle detektivů se žádný trestný čin nestal, píší Lidové noviny. V uvedeném období mohli žadatelé na generálním konzulátu ve Lvově získat české vízum pouze po předchozí povinné telefonní registraci v call centru, která podléhala poplatku 300 korun. Ve zkoumaném období jej zaplatilo asi 30 tisíc cizinců.

Podezření budil nejen tento způsob fungování, ale i to, že peníze mířily na účet firmy Jihomoravská provozní, která byla vybraná bez konkurzu. Někteří z žadatelů si takový postup nenechali líbit a 161 z nich se obrátilo na soud. Obvodní soud pro Prahu 1 jim loni v červnu dal částečně za pravdu a nařídil, aby ministerstvo zahraničí Ukrajincům peníze vrátilo. 

„Na konci roku jsme rozhodli, že není důvod zahajovat trestní řízení. Podle našeho názoru nedošlo ke spáchání trestného činu,“ cituje deník mluvčího protikorupčního útvaru Romana Skřepka. Proč prověřování trvalo tak dlouho, odmítl mluvčí komentovat.   

Podle Lidových novin se kriminalisté pozastavovali mimo jiné nad tím, že je v čele společnosti Jihomoravská provozní jako předseda představenstva zapsán zlínský podnikatel Vlastimil Valenta, dlouholetý přítel tehdejšího českého velvyslance na Ukrajině Jaroslava Bašty. Firma má ale akcie na majitele, a není tedy jasné, kdo ji vlastní. Bašta v minulosti několikrát důrazně odmítl, že by měl s kauzou cokoli společného. Na postu velvyslance loni v lednu skončil, zdůvodnil to zdravotními problémy.