Ochránci osobních údajů odhalili další nedostatky

Praha - Úřad pro ochranu osobních údajů dnes představil svou výroční zprávu za rok 2007 i v tištěné podobě. V rámci tiskové konference upozornil především na nedostatky v registrech DNA. Představil zprávu o kontrole kamerového systému v hotelu Savoy a vyjádřil se ke zveřejňování soukromých adres lékařů na předpisech. Své stanovisko vydal také k měření rychlosti jízdy vozidel v obcích soukromými subjekty.

Jedna ze soukromých firem nabízející lidem testy DNA porušuje podle úřadu zákon. Jak konkrétně vyzněl kontrolní závěr, ale nechtěl ředitel ÚOOÚ Igor Němec říci. Firma měla především problém s informovaností svých zákazníků ohledně toho, co se s jejich vzorky vlastně děje. Někde chyběly i podpisy. Testováním DNA se zabývá poměrně velké množství dalších firem. ÚOOÚ si tedy vybral jednu z největších. „Vzhledem k tomu, co jsme zjistili, očekávám, že i v dalších to nebude v pořádku,“ myslí si Němec. Vzhledem k charakteru informací považuje úřad případ za velmi závažný. 
 
Údaje ze sčítání lidu možná nebudou anonymní
 
Citlivé údaje se po zpracování výsledků uloží pouze v anonymizované formě. Počítá s tím navrhovaný zákon ke sčítání lidu. Podle Němce z toho ovšem nepřímo vyplývá, že ostatní osobní údaje anonymizovány nebudou a bude je tedy možné spojit s konkrétní osobou. „S tím my tedy zásadně nemůžeme souhlasit,“ dodal.  
 
Český statistický úřad chce údaje z příštího sčítání lidu v roce 2011 používat pro vlastní registry, a to v takové podobě, že je bude možné spojit s konkrétní osobou. Vyplývá z návrhu zákona o sčítání lidu, který statistici připravili. „Český statistický úřad není připraven tyto údaje anonymizovat, dokonce je chce používat i k jiným účelům a zanášení do jiných registrů,“ řekl. Doufá, že to statistici nebo vláda do předložení zákona sněmovně napraví. Pokud by se tak nestalo, Němec nevěří tomu, že by lidé při samotném sčítání měli nějakou velkou ochotu informace o sobě poskytovat pravdivě.

Ne soukromým adresám na receptech
 
Lékaři by neměli být povinni uvádět na receptech své adresy, tedy osobní údaje. ÚOOÚ už proto ministerstvo zdravotnictví zhruba před měsícem požádal, aby změnilo příslušnou vyhlášku. Zatím ale bez odezvy. „Není zde jasný účel, proč by adresa lékaře na receptu musela být,“ uvedl Němec. Osobní údaje lékařů na receptech nejsou k tomu, aby někdo někomu pomohl nebo mu vydal léky. „Myslím si, že je to opomenutí a že to v rámci vyhlášky bude napraveno,“ dodal.
 
Soukromé radary porušují zákon

 
Ochránci soukromí se opětovně postavili proti možnosti, aby bez zákonného oprávnění rychlost vozidel v obcích měřili soukromníci. Podle Němce totiž na rozdíl od policie nemohou nakládat s osobními údaji, kterými může být například fotografie vozidla a jeho řidiče. Přípustné by to bylo pouze v případě, pokud by firmy měřily rychlost přímo pro policii. 
  
Od počátku roku udělil ÚOOÚ pokuty za 70 tisíc korun, a to především za nedostatečnou ochranu osobních údajů. Mezi pokutované patřily třeba společnost Telefónica O2, Městská nemocnice Ostrava-Fifejdy nebo Základní škola v Rýmařově na Bruntálsku. Pokutu dostala i ODS, protože v kladenské kanceláři svého oblastního sdružení řádně nezabezpečila přihlášku uchazeče o členství v této straně.
 

Vydáno pod