V Příbrami zdraží jízdné přes čipové karty

Příbram - Jízdné pro jednotlivé jízdy v MHD zdraží od 1. února v Příbrami. Základní jízdenka tak bude stát při použití čipové karty deset místo dosavadních osmi korun, při platbě v hotovosti zůstává cena 12 korun. Měsíční jízdné se naopak zlevní, a to z 320 na 300 Kč. Podle mluvčího města Jiřího Kubíka je důvodem změn sladění s tarify Středočeské integrované dopravy (SID).

Úpravám, které v pondělí schválili zastupitelé, předcházelo jednání se Středočeským krajem. „Především jsme trvali na tom, že restrikce linek a spojů, kterou Středočeský kraj v SID od letošního roku realizoval, se nedotkne města Příbram a především osad, které jsou součástí našeho města. Tento požadavek se nám nakonec podařilo prosadit,“ uvedl starosta Josef Řihák (ČSSD).

V případě jednotlivého jízdného ale město podle Řiháka muselo kraji ustoupit a tarif sladit se SID. Druhou možností by bylo odstoupení z celého systému, což by podle starosty bylo nevýhodné. Takzvané modré autobusy by totiž nadále nemohly být využívány k dopravě po městě.

O změně tarifů rozhodli středočeští zastupitelé počátkem prosince. Cesta autobusem z Příbrami do Prahy, která dříve stála 62 korun, je tak od Nového roku o 14 Kč dražší. Jízdné zdražují i ostatní města, například v Mladé Boleslavi se od února zvedne o tři koruny za jízdenku.