V zemědělském muzeu můžete ochutnat Evropu

Praha – Více než po ročních přípravách vrcholí v devíti evropských muzeích projekt "Chuť Evropy". Do rozsáhlé gastronomické přehlídky se zapojilo i Národní zemědělské muzeum v Praze, které pro návštěvníky připravilo mezinárodní ochutnávku ze Švédska, Skandinávie, Estonska, Finska, Maďarska a Slovinska. Lidé mohou porovnat jejich stravovací zvyky a tradice. Expozice bude otevřená od 26. ledna do 31. července 2011.

Každá zúčastněná země představí na výstavě i svůj typický produkt. V České republice to bude pivo, které se při doprovodných akcích bude i čepovat. Dánové si například vybrali vepřové maso, Slovinci med a Portugalci olivový olej.

Přípravy společného projektu byly zahájeny už v roce 2005. Hlavním výstupem celé akce je společná výstava a doprovodné programy, které budou zahájeny ve stejný čas ve všech zúčastněných muzeích. Vedoucím pořadatelem akce je švédské Arbetets Museum (Museum of Work) sídlící v Norrköpingu, které přišlo s nápadem představit typickou evropskou produkci potravin a jejich konzumaci.

Zúčastněné země a jejich typické produkty:

  • Švédsko: mléko
  • Česká republika: pivo
  • Dánsko: vepřové maso
  • Estonsko: brambory
  • Finsko: chléb
  • Maďarsko: obilí
  • Portugalsko: olivový olej
  • Skotsko: ryby
  • Slovinsko: med