Mramorové desky pro 294 odbojářů za Heydricha

Praha – Dvě mramorové desky s 294 jmény příslušníků nekomunistického odboje, kteří pomáhali československým výsadkářům Janu Kubišovi a Jozefu Gabčíkovi v přípravě atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, byly dnes slavnostně odhaleny na nádvoří pravoslavného chrámu Cyrila a Metoděje v Praze. Na závěr se konala v chrámu, kde parašutisté padli, panychida se čtením jmen těchto příslušníků protinacistického odboje. „Existoval domácí odboj, bez kterého, a to je potřeba zdůraznit, by nikdy Gabčík s Kubišem nedokázali akci dovést do konce,“ připomíná historik Eduard Stehlík. Pietní akce se zúčastnili také ministr obrany Alexandr Vondra a pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Desky jsou umístěny na nádvoří Národního památníku hrdinů heydrichiády u Pravoslavného chrámu svatého Cyrila a Metoděje. Lidí, kteří Kubišovi a Gabčíkovi s atentátem pomáhali, bylo ve skutečnosti ještě více.

„Bylo jich nepoměrně více. Těch 294 jsou ti, na které nacisti přišli. A jsou mezi nimi jednak spolupracovníci a jednak, nesmíme na to zapomínat, příslušníci rodin dvou lidí, kteří se na atentátu podíleli, a to Jana Kubiše a Josefa Valčíka. Protože nacisté velice cílevědomě dohledávali příbuzné, švagry, bratry, rodiče. A prakticky nikdo z těch rodin nepřežil,“ říká historik Stehlík.

„Příbuzní Jozefa Gabčíka měli paradoxně to štěstí, že byli občané Slovenské republiky, která je odmítla vydat, a tak perzekuci unikli,“ dodává Stehlík. Mnozí zatčení ale skončili v koncentračním táboře.

Irena Hešová, dcera zavražděné:

„Mamince říkali, ať si nic nebere, že se o to nemusí starat, že se hned vrátí.“

Vondra připomněl, co vlastně Heydrich v Čechách způsobil

„Je potřeba připomínat skutečnost, že Heydrich se ve svých plánech zabýval fyzickou likvidací českého národa,“ řekl v úvodním projevu ministr obrany Alexandr Vondra. Protektor se v Praze uvedl tím, že dal v krátké době popravit na stovky příslušníků národní elity. V taktice zbavovat národ vůdců si byli nacisté blízcí s komunisty, kteří po roce 1948 také zbavovali národ skutečných osobností. „I na tuto skutečnost musíme vzpomínat s vědomím, že u obou totalitních ideologií a režimů nejde o podobnost náhodnou,“ uzavřel ministr.

Operace Anthropoid, jak zněl krycí název operace, byla zcela ojedinělým útokem na představitele německých ozbrojených sil v průběhu celé druhé světové války a jednou z nejúspěšnějších akcí protinacistického odboje vůbec.

Pomník obětem heydrichiády
Zdroj: ČTK
Vydáno pod