VZP je prý málo důrazná při vymáhání dluhů, peníze pak chybí

Praha – Nejvyšší kontrolní úřad dokončil prověrku hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny. Kontroloři se zajímali o hospodaření ústředí a čtyř krajských poboček v letech 2007 a 2008 a mimo jiné zjistili, že pojišťovna jen v těchto dvou letech odepsala dluhy za více než 11 miliard korun. Ve zdravotnictví přitom kvůli nedostatku peněz hrozí masivní odchod lékařů v rámci akce Děkujeme, odcházíme. Ve správní radě VZP se i proto ozývají hlasy volající po odvolání ředitele a celého vedení.

NKÚ kritizuje i fakt, že pojišťovna dluhy vymáhala až po několika letech, u kontrolovaného vzorku začala skoro čtvrtinu pohledávek vymáhat až po pěti letech. „Pak dochází k tomu, že už jsou prakticky nevymožitelné a že se musí odepsat,“ uvedl prezident NKÚ František Dohnal. Pojišťovna se ale brání, že šlo o velmi staré dluhy u již neexistujících firem, navíc byl v té době nastaven špatný systém, který už ovšem neplatí: „Vlastně každé územní pracoviště si řešilo pohledávky samostatně. Mezitím se situace změnila, dneska už je to centralizováno krajsky,“ vysvětluje ředitel VZP Pavel Horák. 

Podle kontrolorů také pojišťovna málo tlačila na dodavatele zdravotních pomůcek, jako jsou např. berle nebo invalidní vozíky. Ve všech prověřovaných případech si tak dodavatelé účtovali maximální možnou cenu. Podle Dohnala by přitom bylo výhodnější, kdyby jednotliví dodavatelé mezi sebou soutěžili, pojišťovna by pak platila méně. I tento systém už je ale podle Horáka minulostí, VZP už s jednotlivými dodavateli uzavřela smlouvy nové, ve kterých jsou smluvní ceny nižší. 

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Někteří členové správní rady pojišťovny už kvůli kritice hospodaření uvažují o odvolání Horáka i celého vedení. Podle člena správní rady, poslance Michala Babáka (VV), ovšem nejdřív musí proběhnout jednání s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem a ten se na odvolání ředitele příliš netváří: „V této velmi vzrušené době se ministerstvo zdravotnictví snaží co nejméně zasahovat do věcí, které by mohly situaci ještě zhoršit,“ uvedl Heger (TOP 09). 

Správní rada pojišťovny se sejde už začátkem příštího týdne, na tomto zasedání se ale ještě případné změny ve vedení projednávat nebudou. Na odvolání Pavla Horáka by mohlo dojít až na dalším zasedání na konci února. Už prvního března přitom hrozí, že tisíce lékařů v nemocnicích nepřijdou do práce, další pak odmítají sloužit přesčasy.

Vydáno pod