Vláda hledá způsob, jak zabránit kupčení s hlasy

Praha - Ministerstvo vnitra hledá způsob, jak postihnout kupčení s volebními hlasy. To se ukázalo jako tíživý jev podzimních komunálních voleb, kdy zejména sociálně slabší občané podlehli možnosti vyměnit svůj hlas za finanční obnos. Podle prvních úvah vnitra by se takové případy nemusely stát novým trestným činem; cestou k účinnému postihu by mohlo být doplnění stávajícího paragrafu o maření přípravy a průběhu voleb. Společně s ministerstvem spravedlnosti vnitro uvažuje až o tříletém trestu.

Na novém paragrafu, který by skupování hlasů definoval, pracuje ministr vnitra Radek John spolu se svým kolegou a šéfem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem. První jmenovaný dnes uvedl, že paragraf by měl vzniknout během jara, protože se bude v té době ve vládě trestní zákoník otevírat.

Paragraf by měl počítat s trestem vězení od šesti měsíců do tří let pro toho, komu soud prokáže, že hlasy voličů nakupoval. Ne pro toho, kdo si za svůj hlas peníze vzal. John uvedl, že v současné době policie nemůže ani v případě, že někomu nakupování prokáže, zahájit trestní stíhání. „Bude jednotná kvalifikace pro každého, kdo se pokusí pomocí peněz jakkoli ovlivnit volby, a to včetně toho, že přistěhuje občany a dá jim za to nějaké peníze. To je případ Roudnice nad Labem,“ uvedl Radek John.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Vnitro podle něj hledá především cestu, jak umožnit policii, státním zástupcům a soudům kupčení s hlasy postihnout. „Někteří lidé dají cokoli za ovlivnění voleb. Jediným řešením je vězení,“ prohlásil.

Spravedlnost nový trestný čin nechce

Ministerstvo spravedlnosti se podle své mluvčí Terezy Palečkové nepřiklání k tomu, aby se kvůli kupčení s hlasy zaváděl nový trestný čin. Podle úřadu je již v zákoníku maření přípravy a průběhu voleb a referenda, které by mohlo pojmout i tuto kriminalitu. „Shodli jsme se na postupu, že ministerstvo vnitra nám navrhne formulační změnu této stávající skutkové podstaty,“ řekla Palečková. Méně závažné kupčení s hlasy navíc bude i přestupkem, který vnitro zapracuje do volebního zákona.

Podle ministra spravedlnosti Pospíšila je nicméně možné nákupčí hlasů postihnout už teď, jen si to tak zřejmě nevykládá policie. „Současná úprava je aplikovatelná i na kauzy, které probíhají v poslední době. Pokud tedy dojde k novele, počítáme s tím, že budeme specifikovat ta jednotlivá jednání, kterými se volby maří,“ uvedl Pospíšil.

Volby řeší Ústavní soud

Problematikou kupování hlasů se nyní zabývá Ústavní soud. Ústavní stížnost podala skupina zastupitelů a neúspěšných kandidátů, kteří žádali opakování voleb v celém městě. Domnívali se totiž, že je kupování hlasů v rozporu se základními principy svobodných a demokratických voleb. V parlamentních volbách zákon kupčení výslovně zakazuje, v případě komunálních však nebyly soudy jednotné, protože pro parlamentní a komunální volby platí jiný zákon. Uplácení je ale podle ústavních soudců nepřípustné bez ohledu na zákon.

Zřejmě nejznámější případ skupování voličských hlasů se odehrál v Krupce, soud však řeší i hlasování v Brně-Líšni, Českém Těšíně, Havířově nebo Karlově Studánce.

Koupené hlasy - vedlejší efekty

Skutečnost, že obce Krupka, Český Těšín nebo Roudnice nad Labem nemají řádné zastupitelstvo, navíc komplikuje vlastní chod samosprávy. Radnice např. nemůžou nakládat s majetkem města nebo dotovat organizace, které se starají o děti, seniory nebo zdravotně postižené. „Udržujeme samozřejmě chod města, funguje v podstatě všechno, co je v kompetenci rady, nicméně to, co je v kompetenci zastupitelstva odkládáme na okamžik, až bude ustanoveno,“ konstatoval starosta Roudnice nad Labem Josef Bakeš. Pokud se zastupitelstvo nesejde do května, tak podle něj hrozí, že Roudnice přijde na nejrůznějších dotacích až o 40 milionů korun.