VZP chce koupit IZIP

Praha – Všeobecná zdravotní pojišťovna bude usilovat o získání majority ve společnosti IZIP, která provozuje elektronické zdravotní knížky. O nákupu většinového podílu akcií se ale správní rada pojišťovny rozhodne až podle výsledků pilotního projektu v Karlovarském kraji a na Vysočině. „Pokud vůbec máme uvažovat o nákupu akcií, uložili jsme panu řediteli jednat o jedné jediné variantě – nákupu většinového podílu, aby měla VZP absolutní kontrolu nad společností, a to za symbolickou cenu,“ uvedl na tiskové konferenci předseda správní rady VZP Marek Šnajdr.

Podle Šnajdra je požadavek na symbolickou cenu akcií společnosti IZIP dán skutečností, že VZP je tvůrcem a jediným klientem tohoto projektu. Proto prý byla diskuse nad jakoukoli tržní cenou akcií společnosti IZIP pro správní radu VZP bezpředmětná.

VZP je s výsledkem kontroly NKÚ spokojená

TK k situaci ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (zdroj: ČT24)

Ředitel pojišťovny Pavel Horák informoval o výsledku rozsáhlé kontroly, kterou ve všech oblastech činnosti VZP provedl Nejvyšší kontrolní úřad. „Z pojišťovny bylo předáno ke kontrole obrovské množství dat. Jelikož pojišťovna na kontrole aktivně spolupracovala, výsledky jsou pro nás cenné a dále je využijeme. Řadu nálezů, které kontrola přinesla, jsme odstranili ještě v průběhu činnosti kontrolních orgánů. Je pro nás zásadní zjištění, že VZP vyplácela zdravotnickým zařízením své platby včas a ve správné výši a že vybírala pojistné podle zákona ve správné výši,“ uvedl dnes Horák.

Kontrola probíhala v období, za které VZP vybrala pojistné v objemu zhruba 300 miliard korun, proto podle Horáka nejsou jednotlivá pochybení (zejména opožděné vymáhání pojistného), která kontrola odhalila, špatným výsledkem.

VZP bude jednat s nemocnicemi o rušení lůžek

VZP začne jednat s nemocnicemi a jejich zřizovateli o možném rušení nemocničních lůžek. „Pojišťovna nikdy nezpochybňovala a správní rada též ne, že určitá restrukturalizace je nutná,“ uvedl místopředseda správní rady a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. Rada dnes pověřila ředitele VZP Pavla Horáka, aby začal s vedením státních, krajských i privátních nemocnic jednat o možném rušení lůžek. Rozhovory by se měly vést i se zřizovateli.

Podle Běhounka by VZP měla nemocniční analýzu mít do dvou měsíců, kdy se uskuteční další jednání. Pro diskusi je potřeba znát také „pozici ministerstva zdravotnictví a ostatních pojišťoven“, uvedl místopředseda správní rady.

S rušením až 10 tisíc nemocničních lůžek akutní péče počítá ministr Leoš Heger. Shodl se na něm minulý týden se zástupci pojišťoven. Část akutních postelí by se měla změnit na lůžka následné a dlouhodobé péče, kterých je v Česku nedostatek. Díky zeštíhlení nemocniční sítě by se měly najít ve zdravotnickém systému další peníze.

Na platy lékařů pošle VZP až 1,5 miliardy

Peníze na zvýšení platů lékařů bude hledat Všeobecná zdravotní pojišťovna asi v rezervách. Podle Šnajdra neexistuje zatím žádná vyhláška či nařízení o zvýšení platů lékařů a o jeho způsobu. „Není na tahu správní rada a management jediné zdravotní pojišťovny,“ podotkl Šnajdr. Podle něj by stejně jako VZP měly peníze nemocnicím poslat ale i ostatní zdravotní pojišťovny. Šnajdr uvedl, že z VZP by putovalo asi 70 procent slíbených dvou miliard. Poskytla by 1,4 či 1,5 miliardy, upřesnil šéf správní rady.

Podle něj by správní rada musela sáhnout do rezerv. „V posledních dvou letech všechny zdravotní pojišťovny poskytovaly peníze i z rezerv, nejen z vybraného pojistného, logicky by musely být ty zbývající drobné rezervy pod částkou tři miliardy použity,“ uvedl Šnajdr.

VZP přibyli pojištěnci

Podle Horáka splnila VZP za loňský rok svůj zdravotně pojistný plán. Pojišťovna navíc získala od svých pojištěnců víc peněz, než původně počítala. „Zdravotně pojistný plán předpokládal, že nám v loňském roce ubude 204 tisíc pojištěnců. Ve skutečnosti přibyli, a to se odrazilo na lepším plnění příjmů pojišťovny,“ řekl Horák.