Soud potvrdil třináctiletý trest za ozbrojenou loupež

Praha – Osmačtyřicetiletý Pavel Kočovský půjde za ozbrojenou loupež s definitivní platností na 13 let do vězení se zvýšenou ostrahou. Rozhodl o tom pražský vrchní soud, který tak potvrdil listopadový rozsudek Krajského soudu v Plzni. Kočovský se spolu s Pavlem Tauchenem a Jiřím Robešem v březnu 2008 vloupal do vily klatovského podnikatele a postřelil ho. Muž tvrdí, že je nevinný, zbylí dva muži mezitím spáchali sebevraždu.

Trojice chtěla vykrást domek v Klatovech. Na pozemek muži vlezli přes garáž sousedního domu, na hlavách měli kukly a s sebou nůž a pistole. Majitel spal, doma byla i jeho žena a neteř. Lupiči chtěli klíče od trezoru, kde měly být peníze, šperky a další věci v hodnotě přes dva miliony korun. Když jim je majitel nechtěl dát, střelili ho do nohy. Zároveň nožem ohrožovali dívku. Trojice nakonec utekla s deseti tisíci korunami, 1 900 dolary a 900 eury poté, co muž začal z balkonu volat o pomoc. 

Odvolací senát odsoudil Kočovského jako obzvláště nebezpečného recidivistu, uložil mu přísnější trest. Muž byl totiž už v roce 1998 odsouzen mimo jiné za krádež k sedmiletému vězení. 

Do domu se vloupal i Pavel Tauchen, který se „proslavil“, když ho v listopadu 2009 osvobodila z vězení jeho manželka Dagmar Tauchenová. Policie však oba krátce poté dopadla. Tauchen při zásahu spáchal sebevraždu, jeho ženu policie postřelila. Tauchenová pak dostala u soudu za osvobození vězně dvouletou podmínku.   

Podobný osud měl také Jiří Robeš, kterému uložil v prosinci 2008 hradecký soud doživotní trest za to, že se při loupeži na poště ve Starém Bydžově pokusil zabít policistu. Muž později spáchal ve vězení sebevraždu.

Vydáno pod