Podle poslanců TOP 09 i VV musí kauzu kolem Vondry vyšetřit policie

Praha – Kauzu kolem údajného plýtvání peněz při českém předsednictví EU musí podle poslanců TOP 09 i VV vyšetřit policie. Šéf poslaneckého klubu „topky“ Petr Gazdík pak podotkl, že pokud bude někdo trestně odpovědný, tak musí být vyvozena i politická odpovědnost a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) by měl rezignovat. Podle Gazdíka svědčí faktury související s předsednictvím evidentně o plýtvání a byl prý porušen zákon o zadávání veřejných zakázek. Úřad vlády dnes zároveň zveřejnil, že zaplatil firmě Promopro za spornou zakázku téměř 551 milionů korun včetně DPH. Částku upřesnil mluvčí vlády Jan Osúch. Vyplývá podle něj z účetního systému úřadu a prověřily ji dvě kontroly.

„Jako poslanecký klub jsme se přiklonili k závěru, že v současné době důvěřujeme policii, že má veškeré argumenty a důkazy, aby kauzu plnohodnotně vyšetřila,“ podotkl Gazdík. Předsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí zdůraznila, že vyšetřování musí být bez úniku informací z policejních spisů.

Vondrovu demisi žádá KSČM, jejíž předseda Vojtěch Filip dnes neúspěšně žádal projednání záležitosti ve sněmovně. Vysvětlení Vondry, který se z dnešního jednání dolní komory omluvil, označil za nedůvěryhodné. „Výroky pana Alexandra Vondry, ale i premiéra Petra Nečase mi nedávají záruku o tom, že něco takového bude vysvětleno,“ uvedl Filip. Ve sněmovně neuspěl ani místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, který žádal, aby byli poslanci seznámeni s výsledky kontroly ministerstva financí, kolik bylo utraceno během českého předsednictví EU.

Události, komentáře: Vondra v podezření (zdroj: ČT24)

Úřad vlády už minulý týden umístil na svůj web rámcovou smlouvu s firmou Promopro, dnes ale poprvé zveřejnil, kolik vláda firmě vyplatila. Ve vyjádřeních médií, politiků i zástupců firmy se objevovala v souvislosti s celkovou cenou zakázky různá čísla. Deník Právo původně uvedl, že vláda firmě vyplatila 525 milionů korun. Operoval ale také s částkou 766 milionů. Podle Vondry dostalo Promopro od vlády 474 milonů a spolumajitel společnosti Jaroslav Veselý se zmínil o částce 496 milionů korun. Nebylo ale zřejmé, zda sumy zahrnují i DPH. Úřad vlády podle Osúcha proplatil firmě Promopro 183 faktur. Pod většinou je podepsaná tehdejší náměstkyně ministra pro evropské záležitosti Jana Hendrichová. V době působení Vondry vyplatil úřad firmě 283 milionů. Zbytek se vyúčtoval až za jeho nástupců Štefana Füleho a Juraje Chmiela.

Rozdíl mezi částkou 766 milionů korun a sumou okolo 500 milionů vysvětlil Veselý v rozhovoru s Hospodářskými novinami tím, že mu Úřad vlády některé faktury nechtěl uznat. Vystavil na ně proto prý dobropisy a po vyřízení sporu poslal vládě novou fakturu. Na to, že se řada sporných faktur při jednání s firmou Promopro stornovala či pozdržela, upozornili i úředníci, kteří měli na starost rozpočet předsednictví.

Trestní oznámení kvůli podezřelé zakázce pro Promopro podal finanční analytický útvar ministerstva financí. Vondra zdůrazňuje, že zakázku nepodepisoval, odpovědný je podle něho tehdejší vedoucí úřadu vláda Jan Novák. Stejně Vondru hájil také premiér Petr Nečas (ODS). Novák ale tvrdí, že zakázky připravoval Vondrův úřad, takovou interpretaci podpořil tehdejší předseda vlády Mirek Topolánek (ODS).