Paroubek zveřejnil část Ďuričkových Kočkovin

Praha - Jiří Paroubek na svém webu Vasevec.cz zveřejnil první úryvek z knihy Kočkoviny. Napsal ji Bohumír Ďuričko, který si v současnosti odpykává ve vězení trest 12,5 roku za vraždu Václava Kočky mladšího. Kniha nebyla zatím vydána. Před loňskými volbami do sněmovny údajně přišli za Ďuričkem lidé z okolí ČSSD a nabídli mu peníze za to, když knihu nevydá. Strana prý chtěla před volbami ochránit Paroubka.

Paroubek ale tvrdí, že o ničem takovém nevěděl, a označil to za nesmysl. Dnes na webu napsal, že si Ďuričkovu knihu prý přečetl a zmínky o sobě v ní nalezl, nicméně „tři čtvrtiny knihy je věnováno vlastním sexuálním prožitkům nešťastného autora,“ píše Paroubek. Někdejší šéf ČSSD se rozhodl celou knihu postupně uveřejnit, neboť jde podle něj o veřejný zájem. V prvním zveřejněném úryvku skutečně není o Paroubkovi ani slovo, autor v něm popisuje svůj vztah s přítelkyní Lucií.

Ďuričko tvrdí, že za autorská práva ke knize dostal miliony, přesnější ale být nechce. Smlouva mu to prý zakazuje. Dodává, že peníze mimo jiné pokryjí dvouapůlmilionové odškodnění pro rodinu Kočkových. „Já v té knize Jiřího Paroubka na jednu stranu chválím, na druhou však popisuji korupční případy na nejvyšších místech v době, kdy byl předsedou ČSSD,“ řekl už dříve Ďuričko.

Loni v létě Ústavní soud zamítl Ďuričkovu stížnost, čímž bývalý hoteliér ztratil poslední možnost uniknout trestu 12,5 roku vězení. Soud zamítl stížnost pro neopodstatněnost. Tragická událost se stala v říjnu 2008 v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy Jiřího Paroubka. Ďuričko a Kočka mladší se dostali do roztržky, při které Kočka mladší hoteliéra nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak podle soudů vytáhl zbraň a na Kočku třikrát vystřelil. Každý z výstřelů byl smrtelný. Ústavní soud se při projednávání Ďuričkovy stížnosti usnesl, že nešlo o obranu, ale o odvetu a mstu.