Sněmovna schválila státní maturity

Praha - Poslanecká sněmovna schválila koncepci takzvaných státních maturit. Podle nových pravidel by studenti měli maturovat v roce 2010. Čekají je dvě obtížnosti maturity, ty náročnější pro zájemce o studium na vysoké škole. Dolní komora schválila novelu ve zrychleném režimu jednání, a to výraznou většinou hlasů. Nyní předlohu posoudí Senát.

V roce 2010 a 2011 mají studenti povinně maturovat z češtiny a k ní by si volili buď cizí jazyk, nebo matematiku. Kdo bude chtít, bude moci maturovat až ze tří nepovinných předmětů.

V roce 2012, tedy školním roce 2011/2012, chce stát spustit společné maturity naplno - maturanty by tak v roce 2012 poprvé čekala povinná zkouška z češtiny a cizího jazyka, třetí předmět by si zvolili z nabídky matematiky, občanského a společenskovědního základu nebo informatiky. Přibrat by si však mohli ještě další nepovinné předměty.

Společné maturity měly podle původního plánu začít už ve školním roce 2007/2008. Současný návrh počítá mimo jiné i s tím, že by ředitelé škol mohli od roku 2012 zasahovat do nabídky předmětů a nařídit třeba povinnou maturitu z matematiky. Nové „zkoušky z dospělosti“ by měly mít i takzvanou profilovou část, o její podobě by rozhodoval ve velké míře ředitel školy. Ministerstvo školství už nechalo vytisknout katalogy požadavků znalostí k maturitám.

Původní varianta státních maturit počítala s tím, že budou mít jednu úroveň. Nyní tedy vláda přišla s dvěma úrovněmi povinných zkoušek. Jde o reakci na to, že dříve navrhovaný model školám nevyhovoval, některým gymnáziím se zdálo, že jednotná maturita bude pro jejich studenty příliš lehká, pro některé školy mohla být zase příliš obtížná.