Mezinárodně hledaný závodník Koloc trénuje hokejisty Malajsie

Praha - Bývalý automobilový závodník Martin Koloc, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač, vede jako trenér hokejisty Malajsie na Asijských zimních hrách v Kazachstánu. Královéhradecký soud Koloce v nepřítomnosti odsoudil k pěti letům vězení za vytunelování podniku Rubena Náchod. Mluvčí policejního prezídia Veronika Hodačová potvrdila, že mezinárodní zatykač stále platí. Informaci přinesl server iDnes.cz. Policejní prezídium předalo informaci o Kolocově pobytu Interpolu. Jakmile ministerstvo spravedlnosti obdrží z Interpolu oficiální zprávu, že se Koloce podařilo lokalizovat, začne podnikat kroky vedoucí k jeho vydání do Česka.

„Bez oficiální informace Interpolu začít nemůžeme,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Upozornila, že pokud by byl Koloc v Kazachstánu zadržen, není jeho vydání jisté. Česká republika totiž nemá s touto zemí uzavřenu žádnou smlouvu o vydávání hledaných lidí. Podle mluvčí by bylo možné iniciovat vydání na takzvaném bezesmluvním základě. Záleželo by ale na konkrétních okolnostech případu.

Policisté po Kolocovi pátrají už od roku 2004. Dvojnásobný mistr Evropy v závodech tahačů na okruzích a zakladatel týmu Buggyra čelí obžalobě za vytunelování Rubeny Náchod. Podle státního zástupce spolu se čtveřicí někdejších manažerů naplánovali sérii transakcí, které gumárenský podnik v letech 1991 až 1994 připravily o peníze. Firmě způsobili škodu ve výši 125 milionů korun, škoda za dalších 128 milionů podniku hrozila.

Kauza patří k nejdelším v české justici, trvá už sedmnáctý rok. Naposledy se jí královéhradecký krajský soud zabýval vloni v říjnu a skupinu kolem závodníka Koloce poslal na pět let za mříže. Verdikt ale není konečný.

Hi-res
Zdroj: ČT24
Vydáno pod