Policie loni kvůli korupci obvinila 37 lidí

Praha – Protikorupční policie zveřejnila statistiky za minulý rok. Z nich vyplývá, že za korupci obvinili detektivové 37 lidí, což je dvojnásobek v porovnání s rokem 2009. Celkem vyšetřovali kvůli korupci 86 případů, mezi nejznámější kauzy patří případ údajné korupce starosty Brna-Žabovřesky, který podle policistů požadoval úplatek za hladký průběh stavebního řízení.

Návrhem na podání obžaloby skončilo 11 korupčních kauz, ve kterých figurovalo 17 lidí. Mezi trestné činy, kterými se protikorupční policisté v této souvislosti zabývají, patří přijetí úplatku, podplácení, nepřímé úplatkářství, poškození věřitele, porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, sjednání výhod či pletichy při veřejných soutěžích a dražbách.   

Před soud navrhli detektivové poslat například tři muže podezřelé z pokusu o uplácení svědka. Údajně po něm chtěli, aby za čtyři miliony korun změnil výpověď, a uchránil tak od trestu skupinu podnikatelů podezřelých z více než stomilionového daňového úniku. Podle médií jsou do případu zapleteni mimo jiné advokát jihlavské nemocnice Petr Navrátil a podnikatel Zdeněk Bulawa. Kriminalisté se zabývali také kauzou bývalého tajemníka znojemské radnice Vladimíra Krejčíře, přijal statisícové úplatky od firem, které od města získaly lukrativní stavební zakázky. Spolu s obviněnými z minulých let pak stíhali dohromady 94 lidí.   

Reportáž Kamily Štíchové (zdroj: ČT24)

Za jeden z velkých úspěchů považuje Vrba to, že policisté zkrátili dobu, po kterou kauzy vyšetřují. V roce 2008 trvalo trestní řízení 312 dnů, rok poté to bylo 249 dnů a loni 222 dní. Celkově protikorupční policie v minulém roce obvinila 697 lidí, tedy o devět více než v roce 2009. Zahájila trestní stíhání 201 případů, prověřovala jich 602. Nejvíce se kriminalisté podle Vrby zabývali daňovými úniky, praním špinavých peněz a podvody. Prověřovali kauzy, ve kterých pachatelé způsobili škodu za zhruba 46 miliard korun.    

Kriminalisté zajistili majetek za skoro 1,3 miliardy

„Došlo téměř ke třetinovému poklesu prověřované škody, což bylo dáno zejména pravomocným zastavením kauzy České pivo,“ uvedl Vrba. Lidé, kteří již byli policií obviněni, způsobili podle něj škodu ve výši 5,3 miliardy korun. Kriminalisté loni zajistili majetek v hodnotě 1,28 miliardy korun. Zásadní je však podle něj částka, která státu zůstane po skončení řízení. Ta podle něj oproti předchozím letem roste, loni dosáhla 1,21 miliardy korun. Návrhem na podání obžaloby skončilo loni 82 kauz protikorupční policie, detektivové navrhli postavit před soud 82 lidí. 

Protikorupční policii se podle Vrby podařilo od letošního roku navýšit tabulková místa pro policisty, kteří se zabývají daňovými případy a praním špinavých peněz. Posíleny byly i řady kriminalistů zabývajících se metodikou a mezinárodní spoluprácí. Podle nové koncepce chce tak protikorupční policie působit i na další policejní útvary, například zajišťování výnosů z trestné činnosti je podle Vrby důležité nejen u hospodářské, ale i obecné kriminality. Již nyní pomáhá útvar například Národní protidrogové centrále nebo pražským policistům. 

Protikorupční policie řeší od letošního roku vážný problém, nemůže totiž nahlížet do daňových příznání. „Pokud jsem informován, tak by mělo dojít k jednoznačnému napravení této situace,“ uvedl Libor Vrba. Než se daňový řád zase změní, detektivové se snaží daňové podvody odhalovat jinými způsoby. Z taktických důvodů ovšem nechtějí prozradit, jak konkrétně.

Počet stíhaných osob
Zdroj: ČT24