Viníkem srážky vlaků je strojvedoucí osobní soupravy

České Budějovice – Prokázaným viníkem středeční srážky vlaků u vodňanského nádraží, při které jedna žena zemřela a dalších 12 osob bylo zraněno, je podle Drážní inspekce strojvedoucí osobního vlaku. Potvrdily se tak první odhady vyšetřování, podle kterých strojvedoucí nevyčkal na příjezd manipulačního vlaku a nespojil se s dispečerem provozu, od kterého měl získat povolení k další jízdě. Na jednokolejné trati mezi Volary a Číčenicemi přitom funguje zjednodušený systém řízení dopravy. Jsou jasně daná místa, ze kterých se strojvedoucí musí hlásit a požádat dispečera o povolení k jízdě.

Drážní inspekce se bude podle Drápala při vyšetřování příčin a okolností nehody věnovat jak lidské chybě, tak i neaplikování bezpečnostního doporučení. Už při nehodě na této trati v roce 2007, při níž bylo zraněno 13 lidí, si inspektoři podle Drápala uvědomovali možné riziko při zjednodušeném řízení drážní dopravy. Inspekce zde tehdy doporučila bezpečnostní technické zařízení. Systém, který zde jeho výrobce testuje, je schopen zastavit vlak i na dálku. „Pokud by jím byla vybavena všechna vozidla, tak té srážce zabrání takřka na 100 procent,“ dodal ředitel firmy Zdeněk Chrdle.

Od roku 2004 se na českých železnicích stalo 226 srážek vlaků, při kterých zemřelo šest lidí. Polovina z nich zahynula na trati Volary - Číčenice. Ze statistik Drážní inspekce vyplývá, že příčinou většiny srážek vlaků je selhání lidského faktoru, stejně jako u středeční srážky u Vodňan.