Pomocné tlapky předaly postiženým už 113 cvičených psů

Starý Plzenec - Celkem 113 speciálně cvičených asistenčních psů a šikovných psích společníků předala tělesně postiženým lidem z celé země za deset let existence obecně prospěšná společnost Pomocné tlapky ze Starého Plzence. Náklady na dvouletou výchovu a výcvik jednoho psa jsou kolem 210 000 korun, klientům je společnost poskytuje zdarma.

Ačkoliv výcvik je vysoce odborný, nákladný a cílený přesně na potřeby daného klienta, stát Pomocné tlapky nepodporuje. Veškeré finance jsou z darů jednotlivců, firem, příspěvků z nadací, z veřejné sbírky, dárcovských DMS i z vlastní výdělečné činnosti, e-shopu www.pomocnetlapky.cz. Kromě výcviku psů společnost vzdělává školáky. „Pomocné tlapky mají za cíl vychovávat a cvičit asistenční psy pro tělesně postižené klienty, vznikly jako první organizace tohoto druhu v ČR. Do této doby u nás byli známí pouze psi vodicí pro nevidomé,“ uvedla ředitelka společnosti Hana Pirnerová.

Pes asistenční dokáže částečně nahradit osobní asistenty nebo členy rodiny. Pomáhá tělesně postiženým lidem zvládat každodenní činnosti a aktivně se zapojit do běžného života. Velký důraz se klade na výběr povahy psa i temperamentu, aby co nejlépe vyhovoval klientovi a byl schopen se přizpůsobit jeho stylu života. „Pes ovládá okolo 50 povelů - otevře a zavře dveře, rozepne zip, sundá rukavice, boty a ponožky, vyhledá telefon, podá všechny předměty, přivolá pomoc, otevře pračku, vyndá prádlo, podá kolíčky, rozsvěcí a zháší světla,“ vyjmenovala ředitelka.

Šikovní psí společníci jsou určeni pro těžce tělesně postižené, kteří nedokážou se psem plně komunikovat. Psí asistence ale také napomáhá rehabilitaci, rozvoji motoriky či mentálnímu rozvoji.

Cesta od štěněte k asistenčnímu psu trvá nejméně 22 měsíců. Součástí je zhruba roční pobyt a předvýchova u adoptivní rodiny. Po měsíční povahové zkoušce u cvičitele a po zdravotních testech psa začne intenzivní desetiměsíční výcvik na míru klientovi. Také klient absolvuje pohovory. Ve finále se budoucí tým klienta a psa secvičuje a sžívá. I po předání psa organizují Pomocné tlapky rekondiční setkání.