Autoškola národa bude opět testovat řidiče na ČT1

Praha - Čeští řidiči si opět na obrazovkách České televize otestují své dopravní znalosti. V sobotu 26. února se objeví na programu ČT1 od 20 hodin unikátní projekt Autoškola národa. V rámci vysílání si mohou diváci vyzkoušet své řidičské znalosti v 16 krizových situacích ve 3D zobrazení. Oproti loňskému roku, kdy se projekt uskutečnil poprvé, jsou letošní animace realističtější. Projekt se koná pod záštitou ministerstva dopravy a policie. Organizátoři si od Autoškoly národa slibují mimo jiné snížit nehodovost.

„Autoškola národa obrací pozornost médií, odborníků i veřejnosti k problematice bezpečné jízdy. Jeho součástí není jen televizní pořad, ale také mediální kampaň. Ze zpětné vazby dopravní policie víme, že podobné projekty reálně snižují dopravní nehodovost i počty zraněných a usmrcených osob,“ uvedl autor projektu Pavel Buršík. Diváci uvidí zcela nové animace s jinou zobrazovací perspektivou. Situace budou zaměřeny na techniku jízdy v zimě, což znamená zvládání smyku a brždění na sněhu, doplnil Buršík.

Na 16 modelových situací budou moci diváci reagovat přes SMS nebo nově bezplatně prostřednictvím internetu. Pokaždé vyberou jedno z navržených řešení a vzápětí se dozvědí, jací jsou řidiči.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Přímý přenos zábavně-soutěžního večera nejen pro řidiče Autoškola národa vysílá ČT1 v sobotu 26. 2. od 20:00. Večerem budou diváky provádět Lucie Výborná a Aleš Háma, kteří spolu s automobilovými závodníky Romanem Krestou a Martinem Prokopem předvedou své řidičské dovednosti na autodromu v Sosnové a divákům ukážou některé řidičské techniky aktuální hlavně v zimním období.

Každá ze situací bude po odvysílání zastavena a řidič se bude muset rozhodnout pro správnou odpověď, kterou odešle pomocí SMS nebo webové aplikace. Lákadlem pro diváky bude možnost výhry osobního automobilu. O něj si však zasoutěží pouze ti, kteří budou hlasovat pomocí SMS. Každá zpráva bude stát devět korun a celkem bude třeba zaslat čtyři.

Výsledky odeslaných SMS budou anonymně vyhodnoceny a poslouží zároveň jako unikátní sociologický průzkum. Řidič se také pomocí SMS dozví, kolik měl správných odpovědí, kolik by získal trestných bodů, kolik by zaplatil na pokutách, popřípadě zda by nepřišel o řidičský průkaz. Data vyhodnotí agentura Median podle pohlaví a věku. V minulém roce odeslali diváci téměř 100 000 SMS, ve správném formátu jich bylo pouze 14 000.

„První díl měl poměrně velký úspěch. Bylo vidět, že je to nový formát, i když je to zábavný pořad, tak to diváky zaujalo,“ řekl Buršík. Výsledky prvního letního dílu ukázaly, že tři čtvrtiny Čechů neumějí řídit a většina diváků by přišla o řidičský průkaz. Bez trestného bodu skončilo pouze 6 procent řidičů. Nejčastějším přestupkem bylo riskantní předjíždění. Celkem loni pořad sledovalo 650 tisíc lidí.