Kauza justiční mafie končí, Benešová se musí omluvit

Praha - Představitelé justice v čele s bývalou nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou s konečnou platností vyhráli spor známý jako kauza justiční mafie. Někdejší šéfka státních zástupců Marie Benešová se jim musí omluvit za výroky, kterými je obvinila z ovlivňování některých případů, například vyšetřování údajné korupční kauzy senátora a někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud, který tak zrušil opačný verdikt Krajského soudu v Praze. Benešová se jim sice omluví a zaplatí celé řízení, chystá ale dovolání.

Podle předsedkyně odvolacího senátu Romany Vostrejšové se nepodařilo prokázat, že by tvrzení o justiční mafii, ovlivňování kauz a snaze ovládnout justici měla nějaký reálný základ. Odvolací senát nepřesvědčila ani opakovaná výpověď ostravské krajské státní zástupkyně Zlatuše Andělové, která dnes stejně jako u prvoinstančního soudu popsala setkání několika justičních představitelů, na kterých se probíralo Čunkovo vyšetřování.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Soudkyně uvedla, že se na schůzkách pouze jeden ze žalobců, bývalý místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, zeptal na průběh mediálně známé kauzy a vyslovil k ní svůj názor. Podle ní to nelze označit za záměr případ ovlivnit. „To by jinak justiční představitelé nesměli vést jakoukoli diskusi o právních věcech. Uzavírali bychom je do jakési věže ze slonoviny,“ prohlásila Vostrejšová. Dodala, že Benešová pronesla svá tvrzení v postavení advokátky a někdejší nejvyšší státní zástupkyně, čímž porušila povinnou zdrženlivost podobně se vyjadřovat.

Odvolací senát se případem zabýval již podruhé. V březnu 2009 zrušil prvoinstanční verdikt středočeského soudce Vojtěcha Cepla, který stejně jako loni žalobu Vesecké a jejích kolegů zamítl. Podle vrchního soudu Cepl závažně chyboval, nerespektoval některá práva účastníků soudní pře a spekuloval. Odvolací senát mu proto případ odebral, Ústavní soud mu ho však následně vrátil.

O co šlo v tzv. kauze justiční mafie

Benešová v prosinci 2007 označila v souvislosti s Čunkovou kauzou Veseckou, jejího náměstka Karla Černovského, bývalého místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru, exministra spravedlnosti Pavla Němce, náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka, šéfa jihomoravských státních zástupců Petra Coufala a žalobce Arifa Salichova za „zákulisní justiční mafii, která se snaží justici plně ovládnout, aby sloužila v zájmu vládnoucí garnitury“.

Prvoinstanční soud v čele s Vojtěchem Ceplem vyhověl pouze Grygárkovi, Benešová se mu následně omluvila. Coufal a Salichov před druhým kolem sporu žaloby stáhli. „Činnost žalobců ve věci nestandardních postupů v případech Jiřího Čunka a katarského prince lze nazvat koordinovanou spoluprací. Tvrzení žalované o manipulování kauzami má proto prokázaný skutkový základ,“ uvedl tehdy Cepl.

Odvolací senát dnes také znovu vyslechl ostravskou krajskou státní zástupkyni Zlatuši Andělovou, která u krajského soudu popsala setkání několika justičních představitelů, na kterých se probíralo Čunkovo vyšetřování. Na základě jejího svědectví také kárný senát pražského vrchního soudu nepravomocně zbavil funkce soudce Kučeru s tím, že vyšetřování údajné korupční kauzy opravdu ovlivňoval.

Marie Benešová
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK
Vydáno pod