Fejk zvažuje žalobu kvůli kritice svého platu

Praha – Petr Fejk, bývalý ombudsman Českých drah, zvažuje, že se bude bránit soudní cestou proti „diskreditační kampani proti své osobě“, kterou odstartovala kritika výše jeho platu v ČD a odstupného. Uvedl to v článku pro dnešní vydání MF Dnes. Fejk je kritizován, že si v Českých drahách přišel za 4 měsíce práce ombudsmana k cca 3,5 milionům korun. Nicméně podle jeho slov jsou podobné pracovní podmínky ve státních firmách běžné a disponují jimi stovky zaměstnanců.

„V uplynulých dnech změnila můj život masivní diskreditační kampaň proti mé osobě. Podnětem k ní bylo zveřejnění odhadu mého platu u Českých drah. Není již v mých silách se bránit věcnou a racionální argumentací v médiích. Proto nyní zvažuji bránit se proti množství nepravdivých a dehonestujících odsudků i soudní cestou, za pomoci právních institutů na ochranu osobnosti,“ píše Fejk.

Fejk o roli politiků:

„Do kampaně se poškozujícími výroky vůči mně a mému pracovněprávnímu vztahu s Českými drahami zapojili i někteří politici včetně předsedy vlády.“

Bývalý ombudsman Českých drah se domnívá, že se nedopustil ničeho nezákonného a že pracovní podmínky, které měl v Českých drahách, mají v ostaních státních firmách stovky jiných zaměstnanců. Celou tuto kampaň proti své osobě považuje za produkt populismu.

Fejkův měsíční plat u Českých drah byl 270 tisíc Kč. V rámci konkurenční doložky si Fejk, který se do povědomí veřejnosti dostal především během svého dřívějšího působení na postu ředitele pražské zoo, podle informací zveřejněných v médiích odnesl devět měsíčních platů za to, že nebude tři čtvrtě roku pracovat ve stejném oboru, protože se účastnil jednání představenstva ČD a dostal se tak k citlivým informacím.

Ministr dopravy Radek Šmerda minulý týden řekl, že Fejkův plat byl smluvní s ohledem na jiné nabídky, které bývalý ředitel pražské zoo dostal. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka naopak Fejka vyzval, aby „zlatý padák“ vrátil. Podle premiéra Petra Nečase je Fejkův plat těžko obhajitelný a zdůvodnitelný a neodpovídá míře odpovědnosti ve firmě.

Petr Fejk funkci ombudsmana ČD opouští
Zdroj: ČT24