City Elefanty budou jezdit na Ukrajině

Studénka (Ostravsko) – Ukrajinské železnice (UŽ) zakoupí dvě dvoupodlažní elektrické jednotky od společnosti Škoda Vagonka. Soupravy budou vycházet ze soupravy City Elefant, která jezdí v regionální dopravě v Česku a v upravené podobě také na Slovensku a v Litvě. Ukrajinské soupravy ovšem mají být šestivozové oproti stávajícím třívozovým jednotkám. Škoda Vagonka má vlaky dodat do jara příštího roku, křest ohněm jednotky zažijí při červnovém fotbalovém šampionátu. Soupravy budou jezdit zpočátku mezi Charkovem a Kyjevem a později na trase Charkov–Doněck.

Ukrajinská varianta City Elefantu bude schopna jezdit na napájecích systémech 25 kV střídavě a 3 kV stejnosměrně. Šestivozové patrové soupravy budou mít dvě hnací vozidla v čelech a výrobce je vybaví zabezpečovacím zařízením a radiostanicemi pro Ukrajinu. Jednotka bude jezdit až 160kilometrovou rychlostí. Podobně jako jednotky, které dodala Škoda Vagonka do Litvy, budou ukrajinské vlaky upraveny k provozu na širokém rozchodu.

Prostřednictvím své dceřiné společnosti se na Ukrajinu vrátí také plzeňská Škoda. Ta prostřednictvím RVHP dodala někdejšímu Sovětskému svazu elektrické lokomotivy, které dodnes jezdí i na Ukrajině. Po rozpadu východního bloku ale společnost svůj tradiční trh vyklidila. Podle generálního ředitele Škody Transportation Josefa Bernarda by však nyní dodávka dvou jednotek pro UŽ nemusela zůstat osamocená. „Je velmi pravděpodobné, že bude mít zájem o další soupravy,“ uvedl Josef Bernard.

Kromě Ukrajiny by se mohly nové vlaky české výroby objevit i v jiných východoevropských zemích. „O širokorozchodné City Elefanty je zájem nejen na Ukrajině. Důvodem jsou velmi dobré technické parametry, vyšší kapacita, rapidní zlepšení komfortu pro cestující, ale také především zkušenosti s velmi dobrou kvalitou a provozuschopností v Litvě, Česku a nově na Slovensku,“ řekl ředitel Bernard.

Vydáno pod