V Praze jsou první dobíjecí stanice pro elektromobily

Praha - Praha má už své první tři veřejné nabíjecí stanice pro elektromobily. V garážích obchodních center Černý Most a Chodov je otevřela Pražská energetika (PRE). Třetí stanice PRE v Centru energetického poradenství v pražské Jungmannově ulici prozatím umožní jen nabití elektrických bicyklů či skútrů. Do konce roku by mělo být nabíjecích stanic už kolem dvacítky. Záležet bude hlavně na zájmu řidičů. Elektromobilů zatím po českých silnicích jezdí jen kolem dvou set. Po Brně a Desné na Jablonecku se tak energie pro elektromobily dostala i na parkoviště pražských nákupních center.

„Trend rozvoje elektromobility se velmi rychle šíří, a tak bylo zapotřebí začít budovat síť nabíjecích stanic, které v hlavním městě dosud chyběly. Dnes otevírané stanice vnímám jako první počin v právě se rodícím projektu Praha elektromobilní a předpokládám, že jejich počet ještě do konce letošního roku několikanásobně vzroste,“ uvedl předseda dozorčí rady PRE Petr Hulinský.

Dnes otevřená zařízení jsou vybavena takzvaným pomalým dobíjením. Dobití elektromobilu na 70 procent trvá dvě hodiny a na běžný denní provoz to podle odborníků vystačí. PRE chce ale brzy zavést rychlodobíjecí modely. Elektřina v nových stanicích bude navíc až do léta zdarma a pak se bude platit pomocí speciálních karet. Provoz elektrického auta je výrazně levnější než u vozidel s klasickými motory. Podle prodejců vyjde kilometr asi na pět haléřů, takže se auto zaplatí přibližně za pět let.

Praha se nechala inspirovat zahraničními projekty. Například v Paříži jsou už dobíjecí stanice na každých 300 metrech.

Elektrická auta totiž často využívají instituce. Jeden vůz už má například pražská záchranka a svůj elektromobil si pořídili i v zoologické zahradě. Zajímavé jsou ale i pro energetické firmy. ČEZ například chystá do dvou let uvést do provozu až 70 elektromobilů ve spolupráci s firmou Peugeot.

Vlastní elektromobil v současnosti chystá většina automobilek včetně tuzemské Škody Auto, která chce letos v rámci testů vyjet s Octavií na elektrický pohon. Na trhu již je například italský elektromobil Tazzari, Peugeot nabídne elektromobil iON, Mercedes má elektrický Smart a Opel přijímá objednávky na model Ampera.

Elektromobil
Zdroj: ČT24/graphics8.nytimes.com