Do března budou teploty kolem nuly, hory zasype sníh

Praha - Jarní počasí, které panovalo v posledních dnech, o tomto víkendu skončí. Obloha se na mnoho dní zatáhne a ochladí se. Až do března bude pršet, na horách pak sněžit. Denní teploty vystoupají nejvýš pár stupňů nad nulu, v noci budou mrazy. Vyplývá to z měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Celkově by měly být následující čtyři týdny teplotně i srážkově průměrné. Meteorologové dnes zároveň vydali varování pro řidiče i chodce před náledím, které se v Česku bude tvořit zejména v noci na sobotu.

Česko v pátek zasáhnou přeháňky a v noci na sobotu teplota klesne pod bod mrazu. Varování před náledím platí od sobotní půlnoci až do sobotního poledne. Meteorologové lidem doporučují, aby v tuto dobu omezili jízdy autem, případně aby jezdili velmi opatrně a sledovali dopravní zpravodajství.

Příští týden bude ve znamení deště, na horách ale budou srážky sněhové. Krátce by se mohlo vyčasit až kolem 20. února. Mrazy sice přes den nehrozí, rtuť teploměru ale odpoledne nepřekročí šest stupňů Celsia. V noci pak může přituhnout na minus šest, při vyjasnění až na minus deset stupňů.

Výrazné zlepšení nepřinese ani počasí na konci února. „Oblačno, místy s deštěm nebo přeháňkami, na horách srážky většinou sněhové,“ hlásí meteorologové s tím, že sluneční paprsky se objeví jen přechodně. Přes den se může oteplit až na osm stupňů, nejnižší noční teploty klesnou k minus šesti, při jasné mrazivé noci až k minus deseti stupňům Celsia.

Březen, za kamna vlezem

Pranostika „březen, za kamna vlezem“ se letos nejspíš vyplní, chladné počasí bude minimálně v první březnové dekádě. Přes den se budou nejvyšší teploty pohybovat mezi minus dvěma až plus čtyřmi stupni Celsia, v noci se pak ochladí až na minus deset stupňů. Obloha stále zůstane zamračená, sněžení se vedle horských oblastí vyskytne i v nížinách.

  • Zima autor: Jaroslav Hodík, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2012/201161.jpg
  • Zima autor: Jaroslav Hodík, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2012/201158.jpg