Aktivista za práva otců si za extempore odsedí rok

Praha - Krajský soud v Praze minulý týden uložil aktivistovi za práva otců a předsedovi sdružení K213 Jiřímu Fialovi roční nepodmíněný trest vězení kvůli tomu, že před časem vyskočil se spisem z okna soudní síně a následně se popral s justiční stráží. Odvolací senát tak zmírnil rozsudek Okresního soudu v Kolíně, který Fialovi vyměřil dvouletý trest vězení. Soudy jej uznaly vinným z pohrdání soudem a útoku na veřejného činitele. Rozsudek je pravomocný. Fiala počítá s podáním dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Kdybych to měl říct jednou větou, tak je to pomsta starých struktur,“ řekl s poukazem na bývalé členství soudců, kteří se jeho případem zabývali, v předlistopadové KSČ. Řízení bylo podle něho plné procesních pochybení a porušení trestního řádu. „Podle mého názoru to jsou všechno neplatné právní úkony,“ uvedl Fiala.

Členy sdružení K213

jsou většinou otcové, kteří se z různých důvodů nemohou stýkat se svými dětmi. Svou organizaci pojmenovali podle paragrafu trestního zákona, který stanovoval, že neplacení výživného je trestné. Sdružení považuje alimenty za „otevřený nástroj feministické justice k terorizování otců“. Někteří z nespokojených otců podali v minulosti žalobu na český stát k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ten jim dal za pravdu v tom, že délka soudních sporů byla často nepřiměřená. K213 proto požaduje revizi „štrasburských“ případů.

Incident se odehrál v roce 2009 u Obvodního soudu pro Prahu 1, který rozhodoval v řízení o péči Fialova syna. Podle mluvčí krajského soudu Zuzany Steinerové chtěl Fiala vzít soudci spis s tím, že řízení dál povede sdružení K213, které prý předtím rozhodlo o odebrání spisu justici, protože „u českých soudů není nikdo, kdo by s tímto případem mohl pozitivně pohnout“. Soudce Fialovi nevyhověl, a tak si vzal spis sám, odmítl jej vrátit a chtěl s ním opustit soud.

Cestu mu však podle Steinerové zastoupila justiční stráž. Fiala pak vyskočil z okna na dvůr soudu, kde jej dostihla justiční stráž. Podle soudů Fiala jednoho z příslušníků napadl. „Na soudním dvoře ho dohonila justiční stráž, která na něj zezadu skočila. Pan Fiala jednomu z nich vzal obušek a ohnal se po něm, zasáhnout ho se mu však nezdařilo,“ popsalo situaci na svém webu sdružení K213.

Brněnský soud poslal vraha na třináct a půl roku za mříže
Zdroj: ČT24
Vydáno pod