ČSSD by mohla volit předsedu na tři roky

Praha - Sociální demokraté by mohli v budoucnu svolávat sjezd jen každé tři roky. Také na tři roky by pak volili předsedu a další stranické funkcionáře. Tento alternativní návrh k současnému dvouletému volebnímu období vyplynul z diskuse ke stanovám. O jejich změně budou ještě diskutovat tuto sobotu členové ústředního výkonného výboru. Konečné znění stanov pak schválí sjezd, který se sejde 18. března v Brně. Delegáti zvolí nové stranické vedení včetně předsedy.

Ve stanovách by se také mohlo objevit omezení počtu členů základních organizací. ČSSD se tak chce podle jejího úřadujícího předsedy Bohuslava Sobotky bránit proti pochybným náborům členů, které se ve straně objevily. Kdyby se v některém místě ukázalo, že je o členství v ČSSD velký zájem, muselo by vzniknout více organizací, dodal.

Stejný účel má mít i navrhovaná změna, která podle Sobotky počítá pro nové členy s šestiměsíční čekatelskou lhůtou. Během ní by se mohl nový člen účastnit všech jednání, ale neměl by hlasovací právo.

V podkladech ke změně stanov je také návrh na zjednodušení přímé volby předsedy, kterou stanovy připouštějí v případě, že se pro ni rozhodne ústřední výkonný výbor. Proti současné dvoukolové volbě by mohla být jednokolová. Delegáti na konference i na sjezd by se mohli vybírat nejen podle počtu členů, ale nově i podle počtu voličů ČSSD v regionu. Změna by zvýhodňovala organizace s lepšími volebními výsledky. Více příležitostí uplatnit se v politické práci by mělo přinést omezení počtu funkcí, které může zastávat jeden člen strany, na tři.

Stranické vedení v sobotu také předloží členům ústředního výkonného výboru k diskusi návrh aktualizovaného střednědobého programu ČSSD. Jeho konečná verze by měla být podle Sobotky hotova v roce 2012 před senátními a krajskými volbami. Letos na podzim se k dokumentu ještě sejde programová konference, dodal Sobotka.