Sobotka varoval ČSSD před Věcmi veřejnými

Praha - Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka varoval sociální demokracii před spojenectvím s koaličními Věcmi veřejnými. VV podle něj nejsou v současné podobě pro ČSSD důvěryhodný partner. Sobotka dále oznámil, že ČSSD v případě svého volebního vítězství zruší povinné spoření v penzijních fondech, které chystá koalice. Dodal, že sociální demokracie by se měla stát vládě „radikální opozicí a alternativou“. Tak by získala potřebnou voličskou podporu, která jí po příštích volbách zajistí převzetí vlády. Uvedl to ve zprávě, kterou dnes předložil ústřednímu výkonnému výboru strany.

Sobotka v dokumentu napsal, že pokud bude dále Věcem veřejným klesat voličská podpora, a tím se zvýší riziko, že VV neprojdou do Poslanecké sněmovny, „budeme nejspíše svědky pokračování poklesu loajality této strany ke koaličním partnerům“. Bude to podle něj ale pouze marketingový tah.

„V této souvislosti bych chtěl za sebe varovat, aby někteří mezi námi nepomáhali Věcem veřejným s těmito triky tím, že je jako “slabý článek„ současné vládní koalice automaticky pasují na budoucího koaličního spojence ČSSD,“ uvedl.

Dodal, že každý, kdo má prostudovaný program VV a sleduje jejich angažmá ve vládě, ví, že VV nemohou být důvěryhodným partnerem ČSSD.

Dobré vztahy s politiky VV má podle médií Sobotkův konkurent v boji o křeslo předsedy strany, jihomoravský hejtman Michal Hašek, který údajně směřuje už nyní ke kompromisům s případnými budoucími koaličními partnery.

Obrnit sociální demokracii proti privatizaci

ČSSD chce kvůli takzvaným velrybářským praktikám změnit stanovy strany. Na členství by se například mělo nově čekat šest měsíců. Omezit by se také mohl maximální počet členů organizací a počet delegátů sněmů by se měl určovat i podle volebních výsledků regionů. O změnách stanov bude rozhodovat březnový stranický sjezd v Brně. Návrhy na změnu stanov mají podle Sobotky obrnit sociální demokracii proti „privatizaci strany“ skrze najímání nových členů, kteří pak přehlasovávají ostatní.

VV se v poslední době ve vládě často vymezují vůči reformním návrhům ODS a TOP 09. Někteří jejich politici začali diskutovat o tom, že by se strana měla v politickém spektru posunout více doleva.Sobotka dnes řekl, že na březnovém sjezdu by ČSSD měla zvolit cestu „radikální opozice“. „Jsem přesvědčen, že jen takto získáme potřebnou voličskou podporu v příštích volbách do Poslanecké sněmovny,“ dodal.

ČSSD chce zrušit povinné spoření v penzijních fondech

Sobotka dnes uvedl, že sociální demokracie v případě svého volebního vítězství zruší povinné spoření v penzijních fondech i změny DPH, které chystá kabinet Petra Nečase. Povinné spoření v penzijních fondech a sjednocení DPH na 19 procent prosazuje ve vládní koalici zejména TOP 09.

„Pokud koalice prosadí povinné spoření ve fondech, které by mělo začít platit od roku 2013, tak už bude jen rok do voleb a my bychom měli lidem říci, že po volbách zrušíme povinnost spořit v penzijních fondech,“ řekl Sobotka. Podle něj je třeba, aby lidé věděli, co se ve společnosti v případě úspěchu sociální demokracie změní.

Sobotka řekl, že sociální demokraté by po volbách také zrušili zvýšení daně z přidané hodnoty, pokud to nyní vládní koalice v parlamentu prosadí.

Povinné spoření v penzijních fondech a sjednocení DPH na 19 procent prosazuje zejména TOP 09, premiér Petr Nečas a jeho ODS preferují spoření dobrovolné, ale jsou ochotni přistoupit i na povinné. Podle strany Věci veřejné by povinné spoření mělo být jen doplňkem, který by se týkal hlavně lidí s vyššími příjmy. Věci veřejné však odmítají růst DPH na potraviny.

Hrozba rozkladu zdravotní péče

Sociální demokracie považuje postoj vládní koalice k dohodě s lékaři, kteří podali ke konci února výpověď, za nepřijatelné společenské riziko a hrozbu pro zdravotní péči v ČR. Podle strany je nutné, aby vláda dohody s lékaři dosáhla v řádu hodin či několika dnů. Informoval o tom úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka. „ČSSD považuje přetrvávající neústupný a silácký postoj vládní koalice za nepřijatelné společenské riziko, které s sebou nese hrozbu rozkladu dostupné zdravotní péče v ČR. Takový postoj současné vlády může vést až k reálnému ohrožení života a zdraví mnoha našich spoluobčanů,“ uvedl.