Na Valentýna začal Národní týden manželství

Praha - Národní týden manželství připomene, že spokojené partnerství není samozřejmost a věrnost není slabost. Série celorepublikových akcí začíná právě dnes, na svátek svatého Valentýna, patrona zamilovaných. Národní týden manželství se poprvé konal v roce 2007, postupně se k němu přidaly další organizace, mateřská centra, občanská sdružení i města, pořádají se přednášky, semináře, setkání s manželskými poradci i promítání filmů.

V České republice se rozvádí zhruba polovina manželství. V poslední době prý přitom roste počet případů, kdy se k rozvodu rozhodnou i lidé, kteří v manželství žijí desítky let. Vyplývá to alespoň ze zkušeností poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Rakovníku, která se tomuto problému začala systematicky věnovat. Poradna se proto přidala k Národnímu týdnu manželství, aby páry podpořila. „Zvyšuje se věkový průměr našich klientů, častým problémem je neschopnost komunikace,“ řekla novinářům ředitelka rakovnické poradny Marcela Škábová.

Aby lépe pronikla k jádru problému, nechala si rakovnická poradna zpracovat průzkum mezi manželi v domovech pro seniory. Oslovila 52 párů od 58 do 95 let. Délka jejich manželství dosahovala od 40 až do 71 let. Průměrný věk vstupu do manželství činil 22,67 roku u obou pohlaví. Většina z nich, 62 procent, měla dvě děti. Za nejpozitivnější věc v manželství považovali narození dětí a jako základ spokojeného manželství označili komunikaci a toleranci.

Právě komunikace v páru je základem úspěchu manželství také podle zakladatelky dvou mateřských center v Praze Miroslavy Vlčkové. Centra Andílek a Paleček proto pořádají semináře pro partnery o tom, jak překonávat krize, organizuje i speciální akce pro otce a pobyty pro rodiče s dětmi. Tyto akce se nekonají jen v době Národního týdne manželství, ale celoročně.

Jedním z prvních měst, která oficiálně podpořila Národní týden manželství, je Jablonec nad Nisou. Město se chtělo intenzivněji zaměřit na prorodinnou politiku, protože ze statistik se zjistilo, že rozvodovost ve městě a okolí překračuje celostátní průměr. Podle místostarosty města Petra Tulpy město tiskne plakáty a platí inzeráty podporující manželství, finančně podporuje mateřská centra a další organizace věnující se této problematice. Město už druhým rokem pořádá Týden partnerství od 9. do 20. února, který podobně jako celostátní Týden manželství nabízí přednášky, promítání a diskuse na téma manželství.

4.3.2010
Zdroj: ČT24